Ниски добиви и лошо качество на плодовете и зеленчуците. Според

...
Ниски добиви и лошо качество на плодовете и зеленчуците. Според
Коментари Харесай

Огромни загуби за овощарите заради дъждовете в Русенско

Ниски добиви и неприятно качество на плодовете и зеленчуците. Според производителите в Русенска област това е резултатът от сухата пролет и дъждовното лято. От Съюза на Дунавските овощари регистрират сред 60 и 80 % по-малко добиви, спрямо предходната годината, заяви Българска национална телевизия.

Павел Спасов се занимава с зарзаватчийство от 21 години. Отглежда кайсии, праскови, череши и сливи на повърхност от 900 дка. Казва, че добивите тази година са едни от най-ниските.

Павел Спасов, член на УС на Съюза на Дунавските овощари: Кайсиевата годишна продукция тази година не е неприятна - тя е пагубна. Лично при мен имаше сред 15 и 20 % годишна продукция. Докато тук, в община Сливо поле, към Тутракан и Силистра, се наблюдаваше нулева годишна продукция при кайсията.

Производителят бърза с прибирането на реколтата от праскови, тъй като поради дъждовете, плодовете са почнали да гният. Добрата продукция изнася за Румъния, само че за по-нискокачествената няма пазар.

Павел Спасов, член на УС на Съюза на Дунавските овощари: От заводите в България за сок - съвсем никой не работи и тези праскови, които са заболели би трябвало да ги изхвърляме.

Загуби поради неприятното време тази година търпи и зеленчукопроизводителят Ясен Хаджиев.

Корнишонът ми отиде - един декар корнишони имах. Дините и те нямат усет. Това споделя Ясен Хаджиев.

Според производителя, продукцията му е намаляла с близо 40 %. Няма застраховка и не разчита на обезщетения.

Ясен Хаджиев, зеленчукопроизводител: Застраховка нямам, тъй като един път застраховах и не ми заплатиха. Затова не обезпечавам нищо.

Заради вноса на плодове и зеленчуци обаче, по-ниските добиви у нас не са довели до повишение на цените на стоката. Производителите се надяват страната да регистрира тазгодишните им загуби и да отпусне по-високи дотации за идната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР