Ниската тарифа от 9% вместо 20% на ДДС за бира

...
Ниската тарифа от 9% вместо 20% на ДДС за бира
Коментари Харесай

Ниското ДДС за алкохол и фитнес обнародвано едва днес

Ниската цена от 9% вместо 20% на Данък добавена стойност за бира и вино в заведенията за хранене и фитнес услугите на процедура влезе в действие от през днешния ден, откакто беше обнародвана в Държавен вестник. Очакваше се това да стане още при започване на месеца, защото законовите промени за това бяха признати от Народното събрание в незабавен порядък и без оценка на въздействието на 30 юли. Това е самобитен връх, тъй като поправките бяха импортирани единствено няколко дни преди този момент на 27 юли. Заради неналичието на време поправките бяха прокарани в преходните и заключителните разпореждания на различен закон – този за локалните налози и такси, сред двете му четения.

Не се чака по-ниската ставка да докара до намаление на цените на алкохола в заведенията за хранене или на фитнес визитите. Мярката се възприе повече като индиректна поддръжка за тези бизнес браншове, защото се смята, че те най-силно са ударени от ограниченията против разпространението на ковид.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, която кардинално е проектант на данъчните закони при одобряването им в Народното събрание, се изрече остро срещу намаляването на ставките. Според нея тази промяна ще подтиква представители на всички бизнес сектори да упорстват за намаление на Данък добавена стойност и за тях. Имаше и опасения, че Европейската комисия може да стартира наказателна процедура против България. Данък добавена стойност е от особена значимост за държавната хазна, като той съставлява над 40% от всички данъчни доходи.

Доскоро преференциална 9% вместо 20% ставка на Данък добавена стойност имаха единствено  работещите по настаняване на туристи. С световната пандемия по-рано такава беше гласувана и за заведенията за хранене, заведенията и бебешките храни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР