Ниската стойност на клиничните пътеки и нуждата от повече средства

...
Ниската стойност на клиничните пътеки и нуждата от повече средства
Коментари Харесай

Недостигът на персонал е основният проблем за столичните общински болници

Ниската стойност на клиничните пътеки и потребността от повече средства за спомагателни болнични действия, които не се покриват от НЗОК, бяха обявени като проблем от шефовете на общинските лечебни заведения в столицата. Основен проблем за съвсем всички лечебни заведения е личният състав – задържането и привличането на медицински сестри, на млади лекари, а също по този начин и санитари в някои лечебни заведения. 

Проблемите са сложени от шефовете на лечебните заведения пред зам.-кмета на София по финанси и опазване на здравето Иван Василев на среща, извършена във вторник, излиза наяве от известие на Столичната община.

Общинските лечебни заведения желаят да продължат вложенията в закупуване на ново съоръжение и обновяването на отделения и операционни зали. Затова те разчитат както на Столичната община, по този начин и на опцията да аплайват по стратегии на Европейски Съюз. 

За да бъдат конкурентоспособни, общинските лечебни заведения би трябвало да разполагат със модерни медицински апарати, безапелационни са ръководещите лечебните заведения. Те показаха вяра, че Столичният общински съвет, който би трябвало да вземе решение по плана за бюджет, както и други належащи потребности, ще избере ръководител и ще стартира скоро да работи в полза на града. 

В за 2024 година Столичната община планува общо 104 млн. лева за опазване на здравето. В финансовата стратегия са заложени средства за възстановяване на изискванията в общинските многопрофилни лечебни заведения и поликлиники. Столичната община обезпечава и 10.5 млн. лева за финансиране на болнични услуги, които не се поемат от НЗОК. Разработва се и стратегия за привличане и задържане на експерти в бранш „ Здравеопазване “. 

Общо 12 са общинските лечебни заведения в София, които обезпечават болнична помощ – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ, две АГ лечебни заведения (Първа АГ „ Св. София “ и АГ болница „ Шейново “), Специализирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести, Център за кожно-венерически болести, и Специализирани лечебни заведения за дълготрайно лекуване и рехабилитация в Бухово, Кремиковци и Панчарево. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР