Ниската избирателна активност обрече на неуспех референдума в Стара Загора.

...
Ниската избирателна активност обрече на неуспех референдума в Стара Загора.
Коментари Харесай

Провал на референдума за Бедечка

Ниската изборна интензивност обрече на крах референдума в Стара Загора. След допитване до жителите на града, общината би трябвало да реши дали местността "Бедечка " да бъде застроена или да се трансформира в парк.

В 20.00 ч. завърши гласуването на локалния референдум в Стара Загора, който цели да откри поддръжката на жителите за бъдещето на Бедечка – дали местността да бъде застроена или превърната в парк.

Гласували са общо 22 082 души или изборната интензивност е била 15,42 %.

За съпоставяне, на предходния локален референдум за полигона Змейово, извършен в Стара Загора през 2013 година, гласоподаваха 29 784 души или 19,93 %.

Общият брой на имащите право на глас жители е 143 172. За да бъде годен референдумът трябваше да са дали своят вот 40 на 100 от тях, а с цел да бъде с резултат „ да “ или „ не “, би трябвало повече от половината от тях да са в поддръжка на някоя от вариантите.

В Община Стара Загора стартира приемането на изборните бумаги, основана е организация за бързата им обработка, заяви секретарят Делян Иванов.

Общинската изборна комисия в Стара Загора ще разгласи резултатите от вота на следващия ден сутринта.

Въпреки това кметът на Стара Загора Живко Тодоров сподели, че решение за „ Бедечка” ще има. То ще бъде взето след референдума съгласно това кои отговори са повече – тези с „ да” или с „ не”, тъй като това щяло да покаже какво желаят старозагорци.

Кметът на града дава обещание да събере страните в противоречивия проблем незабавно след допитването и да предложи на притежателите решение.

"Да бъдат обезщетявани със размени също, това е допустимо да се случи, само че дано да забележим резултатите и ще приказваме от на следващия ден какво решение да вземем ", сподели кметът Живко Тодоров.

За референдума от общината ще платят близо 200 000 лева. Кметът заяви, че още във вторник стартират диалози със бранителите на „ Бедечка” и със притежателите на земята.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР