Ниската ефективност на специализираното правосъдие се потвърди и от анализа

...
Ниската ефективност на специализираното правосъдие се потвърди и от анализа
Коментари Харесай

Как работи спецправосъдието: Много подслушване, малко присъди

Ниската успеваемост на профилираното правораздаване се удостовери и от разбора по тематиката, направен от Министерството на правораздаването. Документът, с който " Сега " разполага, разказва познатите пороци в работата на профилираните съд и прокуратура.

Служебният министър Янаки Стоилов го инициира като част от дебата за закриването на профилираните структури, стартират по време на късия живот на 45-ия парламент и посрещнат на нощ от спецмагистратите и основният прокурор Иван Гешев. Тъй като, с това се зае министър Стоилов.

В разбора се прави извод, че се следи фрапантно увеличение на щата на профилираната прокуратура . От данните, предоставени от държавното обвиняване на Министерство на правосъдието, не излиза наяве дали има връзка с повишен брой каузи. Отбелязва се и големият % командировани прокурори и следователи от и в спецпрокуратурата, защото командироването отваря вратата за зависимости от началниците в системата.

Също по този начин, от 2013-2014 година се следи доста увеличение на броя на прилаганите СРС, свързани с разработки за изменничество и шпионство . Но " на този повишен брой не кореспондира повишен брой на делата за шпионаж. Воденето на статистиката по въпроса също е неразбираемо и тези разлики в броя на издадените позволения за използване на СРС и на импортираните в съда каузи будят подозрения за злоупотреби при използването на СРС , които следва да бъдат обяснени пред българските институции и общество ", се споделя в разбора.

За 2020 година в спецсъда са постъпили 2992 претенции за използване на СРС. Разрешение е обещано по 2798 от тях. Отказано е по 194. Дадените позволения за използване на СРС засягат 1525 лица и 3188 телефони. За първите пет месеца на 2021 година има 1213 претенции, 1044 от които са позволени. Те засягат 593 лица и 1669 телефони. " От 2017 година досега се следи забележителен растеж в настояванията за използване на СРС, като същите възлизат общо на 14 066. От тях позволения за използване на СРС е обещано по 11 936 броя, което съставлява 85% от всички направени претенции ", написа в разбора.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР