Нишвил биг бенд за първи път свири у нас -

...
Нишвил биг бенд за първи път свири у нас -
Коментари Харесай

Американски класики и сръбски шлагери в джаз аранжименти изпълни Нишвил биг бенд на първия си концерт в Банско

Нишвил биг бенд за първи път свири у нас - на Банско джаз фест дойдоха 22-ма реализатори, измежду тях и двама вокалисти. Този състав поражда предходната година по време на Нишвил джаз фест, по концепция на участници от Аржентина извършват дружно джаз аранжименти на известни танго композиции. Формацията продължава да твори и концертира и след края на фестивала в напълно сръбски състав. Много от членовете на бенда преподават музика, свирят с други групи и сътрудници, показа ги Андрея Минчич - алт саксофонист. Преди няколко години той е бил посетител реализатор на Симфониета София и призна, че е доста щастлив да свири още веднъж тук. Гостите описаха за джаз сцената в Сърбия и по-специално в Ниш - за многочислените клубове в града, в които звучат разнообразни типове джаз. Тази музика се възприема доста добре от необятната аудитория у нас - за това приказва и дълголетието на Нишвил джаз фестивал, споделиха те. Част от изпълнителите са свирили в Банско с групата "Джем стейшън ", други идват за първи път, а някои познават града от години - когато са почнали да карат ски в българския зимен курорт. За нас е привилегия и чест да свирим на Банско джаз фест, споделиха сръбските посетители, които откриха втората вечер с стратегия от американски класики и сръбски шлагери в джаз аранжименти.
Популярният блус артист и реализатор на хармоника Камен Дойчинов (Камен Кацата) изнесе концерт с "Карго стейшън " ( "Сточна гара ") и китариста Румен Александров (Александров рагтайм бенд). Публиката припяваше на обичаните класическите блусове и рокове и настоя за няколко биса.
"Джазбонс " от Германия не идват за първи път - през 2015 година те поканиха феновете да танцуват пред сцената, същото се случи и в този момент, а дансингът продължи до края на вечерта. Тромбонистът Манфред Шмелцер, който е взел участие във фестивала с разнообразни сформира, още веднъж предвожда групата. В нея има и различен разпален почитател на България - Райнхард Грийс. Той също свири у нас през 2015 година, от този момент е влюбен в страната ни и я посещава по три пъти в годината, призна пианистът. Когато бях за първи път тук, останах прелестно сюрпризиран да срещна толкоз музиканти от източноевропейски страни, които вършат изключителна музика!, напомни си Шмелцер.


Нишвил биг бенд


Камен Кацата и "Карго стейшън "

Снимки авторката

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР