Нищо, за което се предупредили, не е по-различно от това,

...
Нищо, за което се предупредили, не е по-различно от това,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев огласи нова важна мярка - четвъртото "Д"

Нищо, за което се предизвестили, не е по-различно от това, което се случва. Трябва невъзмутимо, без суматоха, да се изясняват нещата. Не би трябвало да се преекспонира и да не се оставят никакви следи от суматоха. Това сподели проф. Кантарджиев по време на брифинг в Министерство на здравеопазването.

"Здравната система прави каквото може, страната също. Всички сътрудници в страната вършим каквото можем. Ако имаме разбирането на хората, нещата ще са по-добре. И минимум не желая да споделям, какво щеше да стане, в случай че някои от най-строгите ограничения не бяха спазвани ", изясни той.

"Пролетта говорихме за трите "д " - дисциплинираност, стерилизация и отдалеченост. Сега слагаме четвърто "Д " - витамин D. Никакви свръх дози. Витаминът се взима с спиране. 4 капки е естествената доза за възрастен. Около 1-2 капки за деца, според от килограмите. Маските не избавят, само че понижават вероятността да се болестите ", поучава проф. Кантарджиев.



Той се обърна към всички, които популяризират теории на конспирациите в обществените мрежи, свързани с броя на проби, които се вършат дневно и броя на лабораториите в страната.

"Слушайте в този момент истината - има Национална референтна лаборатория, която е виновна за въвеждане на методите. Как се организира контролът? Всяка лаборатория, която уголемява своята активност, тя ни твърди, че има доктор, който ще подписва документите и се съблюдават разпоредбите за работа, всички първи пет позитивни теста се изпращат в НРЛ, с цел да бъдат доказани.

Тогава Националната лаборатория написа писмо, с което кандидатства тази лаборатория да бъде приета пред страната. Има 65 лаборатории, които са в заповед на министъра на опазването на здравето.

Списъкът непрекъснато се усилва. Бивши чиновници на разнообразни контролни институции питат каква е легитимността им - 17-те НРЛ са упълномощени с европейския стандарт, който е най-голям. Отговаряйки на тези критерии, автоматизирано отговаряш и на другите.

Това го вършим не във връзка на ковида, а го вършим от повече от 10 години. Признават се резултатите от 65 наши лаборатории в Европейски Съюз.

185 лаборатории рапортуват всекидневно своите позитивни случаи. В късната пролет и лятото бяхме подложени на критика, че има доста лаборатории и се вършат непотребни проби. Тогава обяснихме на всички, че това са частни лаборатории.

Министерство на здравеопазването направи тъй че активността им се управлява и страната ги задължи да внасят данните за резултатите, с цел да имаме цялостна картина в страната.

Ако вършим 300 теста, нямаме визия в какво състояние е страната. Правим повече от някои балкански страни и съгласно мен това е добре. PCR теста изисква приемане на материали от 15 области.

Работи се на цикли от по 96 проби. Молекулярни биолози работят като пчелички. При тежките условия за съблюдаване на нормите, правят това непрекъснато. Не би трябвало да се приказват какви ли не работи, а да се почита работата на тези хора ", изясни той.



"Една частна лаборатория, няма да ви кажа коя, има над 200 места за работа на материали. Взима от 150 места. Мислите си, че ви лъжем с цифрите, с цел да плашим. Никога не сме желали да ви плашим. PCR е признат от целия свят като най-точна диагноза. По него се ориентираме, с цел да разберем кой е несъмнено болния ", сподели специалистът.

"От пролетта говоря, че когато се открие случай на болен в болничното заведение, медицинските лица които са били в контакт със инфектиран би трябвало да се изследват след 4 дни, тъй като ще излязат негативни. Сезираха се всевъзможни органи, че не взимаме незабавно проучвания. Можеш на 4-5 чак да си позитивен. Важно е да се приказва истината ", изясни проф. Кантарджиев.

"Преди да се приказва за 10-те минути тест и че лабораториите не могат да създадат толкоз проби, дано първо да се уважи ", сподели той.

"Това, което ще избави системата, са бързите антигенни проби. Те се взимат от носоглътката или гърлото. Ако пробата за антиген е позитивен, значи индивидът може да болести.

PCR може да хване няколко дни преди проявата на заболяването, само че този тест е най-хубав за учебни заведения, детски градини, всички приемни отделения на лечебни заведения и наложително Бърза помощ. Това най-бързо демонстрира дали температурата е от ковид, без да се чакат 4 дни.

В момента грип няма. Той стартира след циркулацията през ноември. Декември е първото пиково разпространяване, а пикът е януари месец. В момента ни би трябвало тест за ковид. Не е безценен и би трябвало да се употребява ", заключи той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР