Нищо в България не си струва да използваме срещу нея

...
Нищо в България не си струва да използваме срещу нея
Коментари Харесай

Цитат на деня: Нищо в България не си струва ядрен удар

" Нищо в България не си коства да използваме против нея нуклеарно оръжие. "

Това бе декларирал пред публицисти през 90-те години Стансфийлд Търнър, който умря тази седмица на 94 години. Той бе шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ по времето на президента Джими Картър, а през 70-те години е бил командващ Южния фланг на НАТО и военноморска група на Съединени американски щати, предвождана от самолетоносач, в Източното Средиземноморие.

Именно по това време той изискал да му бъде възложен обстоен лист за задачите, които при положение на война с Варшавския контракт водачите му ще би трябвало да нападат с нуклеарно оръжие. Адмиралът бил стъписан, когато един от водачите му обяснил, че неговата цел е железопътен мост в България. Съоръжението било толкоз малко, че даже не се виждало на фотосите на въздушното разузнаване, споделя " Ройтерс ".

След минаването в запаса и отпред на Централно разузнавателно управление на САЩ адмиралът бе бранител на контрола над нуклеарните въоръжения, напомня организацията. Той твърдеше, че Съединени американски щати и Русия разполагат с повече нуклеарни бойни глави, в сравнение с действително биха могли да употребяват по време на спор.

През 1977 година той промени организацията в Централно разузнавателно управление на САЩ, като понижи Оперативния отдел, занимаващ се със събиране на разследващи данни от хора и провеждащ секрети интервенции. За сметка на това ръководството акцентира на механически средства, нови технологии и повече стъпници.

За мнозина в Централно разузнавателно управление на САЩ той е бил новобранец, поел поста след следствията в Конгреса за това какво е правило ръководството по време на Виетнамската война. Така и не му простиха следствието, извършено от негов асистент, за обичая на чиновниците да пият по обед, напомня " Ройтерс ".

През 1978 година Картър му разреши да има власт над всички разследващи организации. Търнър имаше кабинет в административната постройка директно до Белия дом и постоянно докладваше персонално на президента. Години по-късно, обаче, той подлагаше на критика Джордж Уокър Буш, че е основал тъкмо подобен пост - шеф на националнот оразузнаване, надзираващ всички 15 спецслужби на Съединени американски щати.

Мандатът му съответства и с нахлуването на Съюз на съветските социалистически републики в Афганистан и трагичните месеци на пленничество на американски жители в Иран след експлоадирането на ислямската гражданска война през 1979-1980 година

Роден на 1 януари 1923 година в Чикаго, Търнър приключва колежа " Амхърст ", електроинженерство в Академията на американския ВМФ в Анаполис, учи в Оксфордския университет и има магистърска степен по философия, политически науки и стопанска система от колежа " Екзитър ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР