Нищо тежко днес - затова сме на аспержи на пара

...
Нищо тежко днес - затова сме на аспержи на пара
Коментари Харесай

Аспержи на пара с лек сос

Нищо тежко през днешния ден - по тази причина сме на аспержи на пара с лек сос

Необходими Продукти

● аспержи - 500 г зелени
● кисело мляко - 400 мл
● зехтин - 4 с.л.
● чесън - 1 - 2 скилидки
● сол
● горчица - 1 - 2 ч.л.
● лимонi - сока от 1/2
● черен пипер - на усет
● масло - 50 г

Начин на подготвяне

Аспержите се измиват със студена вода, отстранява се част от дървесинната част от основата им, това става най-лесно, като се хваща по едно и също време основата и върха на стъблото и леко се огъне в посока към основата.

Там, където се счупи, това е непотребната част, която е за изхвърляне. Другият вид е да отрежете към 3 см от основата с нож.

Аспержите се обелват благодарение на белачка за зеленчуци (посоката на белене е от главата към основата), разделят на дребни снопчета, връзват се с конец и се поставят в кошница за готвене на пара над тенджера със солена вряща вода.

Захлупват се с похлупак и се оставят, до момента в който омекнат, вадят се, пускат се в студена вода с лед, с цел да се охладят и да запазят цвета си и по-късно се отцеждат. Заливат се със сока от лимона.

Приготвя се лек сос, като в купа се разрушава киселото мляко, сол на усет, черен пипер, зехтинът, пресованата скилидка чесън и 1 ч.л. горчица.

Аспержите на пара се сервират, като във всяка паница се налива малко сос, а върху него се поставя порция аспержи. Отгоре се поръсват с една - две чаени лъжици разтопено на слаб котлон краве масло, малко сол и черен пипер на усет.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР