Нищо по същество няма да произтече искането на главния прокурор

...
Нищо по същество няма да произтече искането на главния прокурор
Коментари Харесай

Нищо няма да излезе от проверките на Цацаров за офшорни сметки на политици

Нищо всъщност няма да произтече настояването на основния прокурор Сотир Цацаров ДАНС да съобщи цялата налична информация за недекларирани офшорни сметки и компании на политици, както и техни парцели в чужбина. В това са уверени водачите на ДСБ Атанас Атанасов и на Движение 21 Татяна Дончева, които през днешния ден разясниха тематиката пред БНР, откакто на 15 май Цацаров насочи настояването си до ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност ".
 Цацаров погва офшорките, именията и банковите сметки на политиците ни в чужбина
" Офшорните зони са някъде зад граница, а ДАНС е институция, която по закон и пълномощия работи на територията на България. Тя е контраразузнавателен орган и се грижи за вътрешната сигурност, тъй че не ѝ е главната работа да се занимава с офшорки - означи Атанасов, съгласно който сегашната прокурорска интензивност наподобява на " заучено състояние ". - Финансовото разузнаване е част от ДАНС, само че то се занимава с банковите преводи главно от България на открито, тъй че недоумявам за какво тази задача е предоставена единствено на ДАНС. Българските разследващи служби, които са две, Външно министерство и други институции би следвало да имат повече информация какво се случва зад граница.

Обстоятелството, че задачата е предоставена единствено на ДАНС ми демонстрира, че от тази работа няма да произтече нищо и това е някакъв удар в общественото пространство. "

Цацаров, който  " трансформира прокуратурата в придатък на изпълнителната власт ", " най-вече в последната седмица преди изборите да направи някаква услуга на ръководещите, в случай че вероятно има информация за някой политически неуместен и тя изтече в медиите ", сподели Атанасов.

Той е уверен, че " никаква успеваемост не може да произтече от тази задача, която е предоставена на ДАНС ". 

" В какъв подтекст започнаха да се ровят офшорните сметки? Какво значение ще има това за идните избори - попита водачът на Д21 Татяна Дончева. - Той (Цацаров - бел. ред.) се подразни от самодейността на президента да го тормози повече от половин година преди приключване на мандата му, като му припомня, че мандатът изтича. "

Тя означи, че в случай че прокуратурата в действителност желае да проверява офшорни компании на политици, би трябвало от дълго време да се самосезира по разкритията на " Досиетата от Панама " (Panama Papers), осветлили имената на стотици хиляди офшорни компании през 2016 година

" Прокуратурата би трябвало да се е самосезирала по тази информация... Вместо това се следят други процеси. В настояването за офшорните сметки не когато му е времето, ами в този момент прозира малко дрънчене на оръжия от страна на основния прокурор върху разнообразни политици. Корнелия Нинова и Елена Йончева повдигнаха тематиката с офшорните сметки малко на сляпо. Обикновено когато се желае да се извадят доказателства, авансово ги знаем. Тук не съм уверена, че става дума за познание на наличието ", сподели Дончева.

За нея по-достоверна наподобява версията седмица преди изборите за Европейски парламент " да се замерят с компромати ", което " не е съществено ".

" Дали ще излезе нещо? Дали ще извадят някой политик, за който се чува, че има офшорни сметки, и то с доста огромни размери. По-скоро не, до момента в който е този основен прокурор, който е подвластен от лицата, чиито офшорни сметки се спрягат, това не може да се случи ", сподели Татяна Дончева.

" Съгласен съм с това, което споделя Татяна - включи се Атанасов. - Има и много обществена информация, която изтече през годините в непознати медии. Никой не се заинтересува от това или направиха всичко належащо да замажат тази информация. Съзирам в цялата тази история някакво неспокойствие у господин Цацаров от това, което приказват политиците в общественото пространство. "

Сегашната самодейност на основния прокурор няма да промени мнението на хората за прокуратурата, дори отрицателните оценки може да станат още по-негативни, считат двамата политици.

" Мнението за работата на прокуратурата се образува върху доста фактори. Ако някой счита, че с такива обикновени дейности ще промени общото усещане, това няма по какъв начин да стане, изключително в случай че това се прави в края на един мандат, когато никой към никого няма упования и президентът дори разгласи, че стартира съвещания за новия основен прокурор. Това са безусловно безсмислени неща ", сподели Дончева.

Според нея единственото, което може да се случи идната седмица е " компромат преди изборите ".

" Вижте публичното отрицание към работата на прокуратурата! То е голямо. 7 години този човек нищо не свърши потребно. Отвсякъде се вижда, че не е независим при вземането на решението си. "

За самостоятелната ни по закон прокуратура Атанасов добави:

" Известно е от години, че всяка сряда заран, в 9 ч., в кабинета на министър-председателя се събират шефовете на специфичните служби и основният прокурор. Какво прави основният прокурор всяка сряда при главата на изпълнителната власт? Нали има разделяне на управляващите? Прокуратурата е орган за правда, а Цацаров я трансформира в специфична работа. И какво очаквате да се появи от това?

Хората чакат радикална смяна в институциите и нямат никакво доверие в досегашните. Нищо няма да произтече от тази история. Бих споделил, че това е пиар с негативен знак ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР