Нищо не пречи първите държавни бензиностанции да заработят още март

...
Нищо не пречи първите държавни бензиностанции да заработят още март
Коментари Харесай

Първите държавни бензиностанции могат да заработят през март догодина

Нищо не пречи първите държавни бензиностанции да проработят още март месец следващата година , предвижда ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов, съобщи БГНЕС.

Днес депутатите от отрасловата комисия поддържаха на първо четене измененията в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, с които се планува образуването на „ Държавна петролна компания “ към министъра на стопанската система. Според Николов законопроектът може да бъде дефинитивно признат до края на месеца, а компанията основана при започване на идващия месец. За физическото създаване на бензиностанциите обаче ще е нужно време. Засега концепцията е те да бъдат строени върху държавна земя, а за това няма да бъдат употребявани средства от държавния бюджет, а притеглен капитал.

Вече се появи информация, че в началото ще бъдат направени 100 държавни бензиностанции, само че главният въпрос остава обвързван с това къде те ще бъдат ситуирани.

„ Доколкото чух ще бъдат съсредоточени в места, където други участници нямат интерес да влагат, както и в такива, където има участници, само че има и идентични цени, неизвестно за какво. Най-вероятно не е заради картел, тъй като не е открит подобен, само че страната, посредством своите бензиностанции ще може да направи такива цени, които да са по-конкурентни “, изясни Валентин Николов.

С построяването на данъчните хранилища, които ще бъдат в ръководство на държавното дружество, надлежно на бензиностанции, ще се подсигурява директната връзка данъчен склад – краен пропагандатор на горива, което от своя страна ще подсигурява бистрота и допустимо най-ниска цена за потребителя, надяват се вносителите от Министерски съвет.

„ Това е цел, която всички споделяме. Безспорно такова влияние ще има либерализирането на търговията на едро. Търговията на горива се състои от две неща – дребните бензиностанции да купуват от хранилища на едро при конкурентна среда и тогава цената би могла да се намали без държавни бензиностанции, а второто е основаване на държавни бензиностанции, които да конкурират частните “, разяснява депутатът от „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР