Нищо не може да те подготви за еклектическата и шарена,

...
Нищо не може да те подготви за еклектическата и шарена,
Коментари Харесай

Една жена в Южна Африка

Нищо не може да те приготви за еклектическата и шарена, невъобразимо забавна и комплицирана атмосфера на Кейптаун.

Градът, чието име е като ориентир къде се намира най-югозападната точка на Африканския континент, е като никой различен по света. Можете да го сравните единствено с мастодонтски мегаполиси, чиято уникалност и значимо местонахождение ги е трансформирала в наречия – като Истанбул, Сидни или Санкт Петербург.



Пристигайки в Кейптаун, първото нещо, което ще извършите, ще бъде да отидете до Виктория и Алфред ( V & A Waterfront ) просто тъй като всички ви приказват за него и няма по какъв начин да го пропуснете. И в действителност, това е сърцето на града, само че какво туптящо и запъхтяно сърце! През миналите години това красиво място е изгубило малко от чара си заради две аргументи – безразборното строене на здания с каква ли не архитектура и височина. Няма единодушие или обединен проект за устройство, което да подкрепи запазването на класическия аспект на мястото с прелестните холандски здания, които му придават неповторим сексапил. Останали са единствено няколко, като и те наподобяват изгубени измежду какафонията от разнообразни строителни форми и материали. Втората причина е, че огромната известност на мястото го е изпълнило с прекомерно доста хора – даже в работен ден ще ви се наложи да си проправяте път през голяма навалица, в действителност впечатляваща с разнообразието си. Туристи от целия свят, говорещи какви ли не езици, и локални хора от всички етноси, съществуващи в Южна Африка (а те са в действителност много), се разхождат като че ли напразно в близост. Въпреки пренаселеността си, V & A Waterfront би трябвало да се види. Но надалеч не е това, което ще ви остави незабравими мемоари от Кейптаун.



По-голям късмет да остане вечно в спомените ви има Малайският квартал Бо-Кап ( Bo-Kaap ). Много е евентуално да сте попадали на фотоси в обществените мрежи на този толкоз забавен квартал. Цветните къщи, подредени една до друга, боядисани като че ли в конкуренция коя ще е с по-бонбонен цвят, са присъщи единствено за този квартал на града и го вършат елементарно различим. Редовете от къщи, подредени от двете страни на идващите нивелацията на хълмовете улици, чиито редици са нарушени понякога от джамии, всяка със своя си неповторим архитектурен дизайн, са били и към момента са дом на мюсюлманското население, пристигнало от Малайзия преди епохи. Тогавашните плебеи са пренесли културата си (най-много сме им признателни за малайзийската кухня, толкоз известна в града) и са основали едно малко, обособено островче в този толкоз разнороден с културата си град. Най-хубавото е, че тук не ви се постанова да плащате вход, с цел да се поразходите по улиците, както ще ви се наложи да извършите при другите туристически обекти. Въпреки това би трябвало да знаете на кои улици е безвредно да се върви и на кои – не. Като цяло, останете по основните улици на квартала или се посъветвайте с екскурзовода си.



Място, което си заслужава таксата за вход, е, несъмнено, Кейп Пойнт ( Cape Point ) – там, където свършва Африканският континент, най-югозападната му част. Кейп Пойнт е забавен освен поради географското си местонахождение, само че и заради прелестните гледки, които мозъкът ви мъчно ще схване изведнъж. Накъдето и да се обърнете, необхватният шир на срещащите се тук Атлантически и Индийски океан е обточен наоколо с бялопясъчни плажове, скали с цвета на пясъка в Сахара и неповторими за мястото шубраци, чиито като че ли мъртви клони са украсени с блестящо червени цветя, сякаш особено да отпразнуват преди малко отминалата Коледа. Отидете на Кейп Пойнт рано заран, с цел да избегнете опашките за билети, само че и с цел да се предпазите от мощното южноафриканско слънце.



Друга забавна " туристическа " атракция е плажът Болдърс ( Boulders Beach ). Там, откакто съответно сте си платили входния билет, ще имате опция, дружно с доста други, да погледате живота на дребните сладки пингвини, населяващи този плаж толкоз покрай хората. За мен бе доста забавно по какъв начин тези диви животни живеят в такава непосредственост до хората – къщите са ситуирани на хълма, а изпод, на плажа, се намира много огромната колония от пингвини. Всъщност обаче няма кой знае какъв брой за гледане – петнистите пингвини са повече или по-малко замрели в една поза (повечето гледащи в една посока!) и наподобява си прекарват времето мързеливо.



Това обаче, което сигурно ще ви остави дълъг привкус освен в мислите, само че и на небцето, е визитата на трите винени региона наоколо до Кейптаун. Стеленбош (Stellenbosch), Парл (Paarl) и Франчук (Franschhoek) колкото си наподобяват, толкоз и са разнообразни един от различен, макар че се намират в огромна непосредственост. Стеленбош е най-големият и има средиземноморски климат. Парл се отличава освен с виното си, само че и красивите датски къщи и с " Пътя на подправките ", където можете да опитате доста от локалните специалитети. Франчук е " Френският ъгъл ". Там са се заселили прогонените от Франция хугеноти, на които обаче локалните Африканери от холандско родословие са забранили да приказват на френски. Затова през днешния ден никой от наследниците им не приказва езика на дедите си, само че пък фермите, винарните и заведенията са си кръстени, както прилича – ще срещнете наименования като " Ла Прованс ", както и " Льо Картие Франсе ". Виното и в трите региона е положително, само че всяко се отличава поради съответния неповторим микроклимат. За локален южноафрикански тип се счита виното пино нотаж, въпреки че към този момент и в България може да се опита.



И последно, само че в действителност наложително за феновете на положителната храна, е визитата на плантация за щрауси . В тези ферми можете освен да видите животните, да научите повече за тях, да подържите щраусово яйце в ръката си, само че и да опитате вкусното им месо, от което става най-вкусният стек, който съм опитвала. Да не приказваме, че в него се съдържат 0% мазнини. Ей, за какво нямаме щрауси в България!

Южна Африка е една от най-посещаваните дестинации в света, изключително когато зимата е в разгара си в Европа и Северна Америка. Въпреки високия си стандарт и цени, несъмнено си заслужава бюджета, тъй като НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗУЧАСТЕН КЪМ ТОПЛОТО СЛЪНЦЕ, СМЕСИЦАТА ОТ ХОРА, ПРЕКРАСНА ХРАНА И ПРИЯТЕЛСКО ОТНОШЕНИЕ.

 

Гери стартира да изследва света преди доста години, до момента в който живееше в Етиопия. Оттогава е живяла в разнообразни страни и в този момент споделя опита си с читателките си в блога - място за хрумвания за пътешестване и препоръки, които да оказват помощ на дамите да бъдат стилни и да пътуват повече. Можете да се свържете с нея във Фейсбук, Twitter, Pinterest или Instagram.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР