Ниши с дарове открити в стените на комплексаНови съкровища в

...
Ниши с дарове открити в стените на комплексаНови съкровища в
Коментари Харесай

Нови съкровища в храма на Рамзес ІІ

Ниши с блага открити в стените на комплекса
Нови съкровища в популярния храм на фараон Рамзес Втори в Абидос откриха египетски и американски археолози. Те откриха незнайни до момента елементи на храма, в които се натъкнаха на ритуални блага, заяви ТАСС.

Агенцията цитира прессъобщение на египетското министерство по въпросите на паметниците на културата. Погребалните блага са включвали храна, таблички с името на Рамзес, умалени медни копия на строителни принадлежности, глинени съдове, изписани с писмени знаци и овални точила от кварцит.

Освен това археолозите са разкрили пиедестал и фрагменти от стени на десетки огромни складови пространства, които са били съставка от храмовия комплекс. Новите разкопки значително трансформират визията ни за това по какъв начин е изглеждал храмовият комплекс в Абидос в епохата на Новото царство, когато е доближат върхът на могъществото на Древен Египет.

Интересното в тази ситуация е, че в стените на тези пространства са били разкрити дребни ниши, в които били скрити разнообразни блага, измежду които черепи и кости на свещени бикове.

Намерени са и приношения, които се отнасят към доста по-късна ера - тази на Птолемеите. Находките приказват за това, че храмът и самата фигура на Рамзес Втори са били обект на поклонение хиляди години след гибелта на фараона.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР