Нир Зичерман е посредствен студент по право и има проблеми

...
Нир Зичерман е посредствен студент по право и има проблеми
Коментари Харесай

„Направи си сам случайност“ или как да влезем в „клуба на късметлиите“

Нир Зичерман е несъвършен студент по право и има проблеми с намирането на летен стаж.

На път за следващото изявление той се качва в асансьора и взема решение да се пошегува с дамата до него, която държи поднос с дребни порцеланови чаши.

„ Изглежда в действителност обичате кафе “, споделя ѝ той.

Tова трансформира живота му.

Оказва се, че дамата е управител по наемане тъкмо за позицията, която Зичерман желае – в правния отдел на НАСА. Развеселена от шегата му, тя му дава стажа. Летният престой въодушевява Зичерман да се научи да кодира, да зареже адвокатската си кариера поради технологиите и в последна сметка да основе започващ бизнес, който продава на Spotify за милиони през 2019 година, споделя The Wall Street Journal.

„ Имам възприятието, че всичко може да се сведе до тази преживелица в асансьора “, споделя Зичерман, който в този момент е бизнесмен и публицист.

Склонни сме да мислим, че постигането на триумф е обвързвано най-много с упоритата работа, само че все пак доста от нас не престават да чукат на дърво, да обръщат карти таро и да четат хороскопи, с цел да си проправят път към щастието, като че ли това зависи от някаква магия.

Всъщност обаче имаме доста повече мощ, в сравнение с си мислим, с цел да бъдем по-успешни и щастливи.

„ Можете да създадете своя лична случайност “, споделя Ричард Уайзман, професор по логика на психиката в университета в Хартфордшир и създател на книга, отдадена на шанса.

Той и екипът му са изследвали стотици хора, част от които се считали за изключително щастливи, а друга – за нещастни.

В другите видове задания, първият вид били склонни да демонстрират положително въодушевление, оптимизъм, неприкритост и устойчивост. Вторият – да свеждат глави, неспособни да виждат и да се възползват от опциите.

„ Когато сте уплашени, обезпокоени и разтревожени, влизате в тунел и не виждате други пътища “, споделя Уайзман, който поучава да си създадем „ дневник на шанса “.

Записвайте всеки ден хубавите неща, които са ви се случили през днешния ден, или пък нещо неприятно от предишното, което към този момент не се случва, показва той. Тъй като страстите са заразни, вашето положително въодушевление и чувство за благоприятни условия могат да се отразят на хората към вас, споделя още Уайзман и добавя: „ Същите тези хора биха могли да поддържат ваша концепция, да създадат изключение във ваша изгода или даже да ви свържат с любовта на живота ви. “

И още: Опитвайте нова храна, гледайте филми, които нормално не бихте гледали, или пък пренаредете мебелите си у дома и в офиса. Показвайте си, че сте еластичен човек, поучава психологът. Нещастните хора са склонни да виждат единствено веднъж напред. Щастливите хора си слагат цел, само че остават отворени за разнообразни способи да стигнат до нея.

Силата на случайността

„ Късметът е толкоз значим, колкото и геният “, споделя Алесио Емануеле Биондо, доцент в италианския университет в Катания, който изследва икономическата политика.

Толкова доста неща отвън нашия надзор – това къде сме родени, какво е фамилното ни завещание – могат да дефинират траекторията на живота ни, отбелязва Биондо.

Кристиан Буш, доцент в Университета на Южна Калифорния и създател на книгата „ The Serendipity Mindset “ споделя, че значение за триумфа има и така наречен " серендипити " – неологизъм, който в първичното си значение се схваща като непреднамерено реализиране на успешен резултат. Според Буш това включва метода, по който свързвате точките сред себе си и другите хора.

Вместо да се представяте единствено с работата си, когато срещнете нов човек, изтъкнете най-малко три детайлности за себе си, които разкриват многото ви аспекти, предлага той. Заинтригувани сте от астрономията, планирате пътешестване с кану, учите непознат език, разкрили сте нова различна рок тайфа. Този метод, който Буш назовава „ тактика на куката “, усилва възможностите ви да установите дълбока връзка с някого или да разкриете инцидентно съвпадане.

Ако изпитвате неустановеност и раздразнителност при диалог с нови  хора, както и в предлагането на хрумвания, Буш поучава да се запитате: „ Какво е най-лошото, което може да се случи, в случай че не го направя? “

При появяването на затруднение, когато се пробвате да постигнете някаква цел, пробвайте да обърнете мисленето си, прибавя той.

Вместо да гледате на казуса като на нещо, което унищожава проекта ви, преформулирайте го като отклоняване, което става част от проекта.

Често сме уверени, че нещата в живота ни са ужасяващ шанс, единствено с цел да разберем по-късно, че трудността ни е тласнало по нов, прелестен път.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР