Нинова се вкопчва във властта на живот и смъртПрезидентството с

...
Нинова се вкопчва във властта на живот и смъртПрезидентството с
Коментари Харесай

Трифонов спазарил червена патерица

Нинова се вкопчва във властта на живот и гибел
Президентството с позиция: Партиите допустимо най-скоро да намерят формулата за държавно управление

За Нинова това е на живот и гибел

В Българска социалистическа партия преглътнаха, че ще са алената патерица на Слави Трифонов за предстоящ кабинет. Това разясниха политолози и анализатори, потърсени за мнение по какъв начин и против какво от „ Позитано” 20 ще гласоподават „ за” държавно управление на Има Такъв Народ.

„ Не приказваме за Българска социалистическа партия, а за Корнелия Нинова. В момента на нея є би трябвало някаква дребна победа, дребен триумф, който да я държи на председателското място”, съобщи пред „ Труд” политологът Стойчо Стойчев. „ Включването на Българска социалистическа партия в ръководещо болшинство, връщането на власт даже в съдружен кабинет, за нея ще съставлява претекст да продължава да стои на председателския пост”, аргументира се доцент Стойчев. Същите мнения направиха и депутати от левицата пред „ Труд”, както и членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия. След съвещанието в неделя социалисти обявиха, че „ за Нинова това е битка на живот и гибел, буквално”. Причината - след злополуката на изборите на 11 юли управлението на „ Позитано” 20 не може да си разреши да си отиде безславно, а сега има всевъзможни учредения за оставката ѝ.

Според анализатори, още от предходната година, от летните митинги е ясно на всички, освен за политиците от „ Демократична България”, само че и за симпатизантите и деятелите, че в случай че желаят да бъдат в идната власт и да ръководят дружно, би трябвало да бъдат със Слави Трифонов и с Българска социалистическа партия. От друга страна „ обединението към Мая Манолова демонстрирала всеядност”.

Политолози направиха прогноза, че колкото повече са участниците в договаряния за министри, толкоз по-безлични ще са лицата в бъдещото държавно управление.

Неофициално социалисти споделиха пред „ Труд”, че отводът на хората на Слави Трифонов и хората му да подписват съглашения за поддръжка, ги вкарвал в пояснителен режим с гласоподавателите на левицата. „ Не можем да подпишем празен чек и да им гласуваме кабинета, надяваме се най-малко да имаме подписи под поддръжка на програмата на ръководството на бъдещото правителство”, обявиха червени депутати.

Кулоарните упования са от Има Такъв Народ да получат мандат за сформиране на кабинет от Румен Радев на 4 август. В президентството обаче би трябвало да отиде наложително номинираният за министър-председател, както написа в Конституцията.

На фона на разнопосочните сигнали и откровени пазарлъци в Народното събрание, в късния следобяд от президентството излязоха с позиция партиите да не се бавят прекомерно с договарянията. „ Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни промени и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа”, се споделя в публикуваната позиция. И още: „ Парламентарно показаните политически сили би трябвало допустимо най-скоро да намерят формулата за сформиране на постоянно държавно управление в полза на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си отговорности, има подготвеност да връчи мандат за сформиране на кабинет”.

Бабуване за последващо ръководство
Янев втвърди тона за коалиция
Да се премине от говорене към дейности



Служебният министър председател Стефан Янев прикани първата политическа мощ на парламентарните избори „ Има подобен народ” да сформират съдружно държавно управление. На постоянното седмично съвещание на Министерски съвет той съобщи, че обединяването им с други партии ще е симптом на политическата им зрялост.

Бабуване на идващ кабинет непременно разчетоха политически наблюдаващи в думите му, откакто той съобщи, че е време политическото говорене да спре и да се премине към дейности и да се дадат ясни гаранции, че ще има смяна в старите модели на ръководство. Това можело да се случи единствено посредством съдружно съглашение.
Какво му влиза в пълномощията на служебния министър-председател да разяснява по какъв начин партиите в Народното събрание ще сформират кабинет, възмутиха се депутати от пленарна зала.

Консултации сред Демократична България и ИБГНИ за обединението с Трифонов
Христо Иванов и Мая Манолова изземат функционалностите на Има Такъв Народ
Искат гаранции



Ивайло Вълчев от Има Такъв Народ съобщи, че и тази седмица няма да научим какъв състав на кабинета предлага партията му.

Партиите на митинга, както се назовават Демократична България и ИБГНИ, дадоха да се разбере, че в случай че Слави Трифонов не се съобрази с депешата от Румен Радев за сформиране на кабинет, тази самодейност може да попадне в техните ръце. Без ход на Трифонов скоро Има Такъв Народ може да са единствено група депутати, които да извършват нареждания на Иванов или Манолова, означиха сбито народни представители от Българска социалистическа партия и ГЕРБ.

Днес Демократична България и ИБГНИ излязоха с обща позиция към Има Такъв Народ за състава на бъдещото държавно управление и сложиха изискване - бъдещото ръководство би трябвало да следва посоката и стандарта, който зададоха множеството от министрите в служебното държавно управление, оповестиха от „ Да, България” и „ Изправи се БГ! Ние идваме!” след общи съвещания за възможен кабинет на Има Такъв Народ.

„ На тази база ще преценяме имената, които ще ни бъдат предложени”, съобщи Мая Манолова. Тя бе безапелационна, че ИБГНИ се причисляват към високата оценка на Демократична България за министрите Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. И добави към тях Бойко Рашков и Атанас Пеканов. Трябвало да се резервира посоката и стандартът, които те са задали.

Бъдещите съдружни сътрудници в ръководството настояха и за гаранции, че Движение за права и свободи и ГЕРБ няма да имат никакво въздействие в ръководството.

По мотив думите на Ивайло Вълчев, че до края на седмицата няма да бъде разгласен съставът на новия кабинет, народен представител от Демократична България съобщи: „ Тупат топката, тъй като нямат претенденти нито за министри, нито за министър председател. Всички им отказват”.

Съпредседателят на Демократична България даде знак, че ще чака поддръжка за поредна анкетна комисия, чийто мандат разказа по този начин: „ да следи използването на ограниченията по Магнитски, като отговори на въпросите за какво и по какъв начин българските органи проспаха 700 милиона в хазарта”. По-късно стана ясно, че тази самодейност е в действителност взаимно предложение с ИБГНИ.
Политологът доцент Стойчо Стойчев пред „ Труд”: Управляващото болшинство е прорадевско


Управляващото болшинство, както се образува от четири партии, по всичко си е прорадевско. То ще поддържа Румен Радев на идващите президентски избори очевидно и пълнокръвно, без никакви скрупули. Той значително ги сплотява чисто символно. С него синергията е отвън всякакво подозрение.

Не чакам някакъв величествен проблем, който да докара до раздор. Формулата за Румен Радев е самостоятелен, само че подсилен от партии и инициативни комитети. Те ще бъдат от ръководещото болшинство, те не го и крият. Съвсем разумно се върви към есента, когато президентът ще бъде подсилен от тези четири партии на болшинството.

Такава коалиция с Българска социалистическа партия може да изкара доста, може да изкара и малко. Реалистично е да приказваме за две години, за какво не и за цялостен мандат. Много зависи от структурата. Повечето хора гледат от тази позиция - споделят тази структура е доста рехава, само че въпросът е на какво има да устоява. Рехава - хубаво, само че като няма какво да я събори, тя ще продължава да си стои. Трябва да се мисли по кое време ГЕРБ ще имат някаква подготвеност и дарба, както и подобаваща обществено-политическа обстановка, да имат нова сериозна поръчка за връщане във властта.

Ако желаеме да се фокусираме върху някаква обществена част на правене на политиката в тази настройка от четири партии, би трябвало да гледаме Народното събрание - кой коя комисия оглавява, в кои комисии какви съвещания се вършат. Този път ще гледаме повече съвещания на комисии, вместо съвещания на Министерски съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР