Нинова обвини критикуващите ръководството на БСП за местните избори, че

...
Нинова обвини критикуващите ръководството на БСП за местните избори, че
Коментари Харесай

Опозицията срещу Нинова в БСП не успява да се наложи

Нинова упрекна критикуващите управлението на Българска социалистическа партия за локалните избори, че не са взели участие в акцията

© Анелия Николова Неделният пленум на Българска социалистическа партия за изводите от локалните избори е завършил с крушение за вътрешната съпротива, която беше подготвила различен сериозен отчет за представянето на партията. Като представител на недоволните преди пленума се открои Сергей Станишев, който упрекна управлението, че е трансформирало Българска социалистическа партия от демократична в лидерска партия, сложила се в самоизолация по отношение на европейското социалдемократическо семейство.

Пред " Нова телевизия " във вторник сутринта Нинова разгласи, че различният отчет на вътрешната съпротива е бил надвит в гласуването в неделя с 86 на 20 гласа. Тя посочи, че в началото оповестените 50 подписали се под него членове на Националния съвет са се оказали 21, като имало и подписи на хора, които не са знаели за съществуването на този отчет, само че още веднъж не назова имена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Понякога се чудя на тази група - за 3 години 10 пъти да искаш едно и също нещо, конгресът и Националният съвет да го отхвърлят, партията да не го приема и да продължаваш. В това няма логичност ", заключи водачът на Българска социалистическа партия.

На самия пленум тя отвърнала на обвиняванията на Сергей Станишев, че партията се трансформира от демократична в властническа, с няколко въпроса: " Кой групов орган реши да се целувате с Местан на Орлов мост? Това еднолично решение ли беше? Кой групов орган реши да подкрепим Пеевски и кой влезе в парламентарната група и сподели " или гласувате, или пада държавното управление "?

Неделният пленум най-вероятно е победа за Нинова, или най-малко ниският брой гласове подкрепили отчета на опозицията приказва за това. Лидерът на Българска социалистическа партия посочи и несъгласията в настояванията на вътрешната съпротива: че отвън желанието за отстраняването й от поста не оферират градивни решения; че до момента в който приканват за обновяване на партията, подлагат на критика издигането на млади или самостоятелни фрагменти (тук Нинова даде образец с изборния триумфи на Пенчо Милков в Русе и Румен Томов в Благоевград).

Причините за разцеплението

През последните три години под управлението на Нинова Българска социалистическа партия вкара редица промени, които настроиха огромна част от остарялата армия на партията против нея. Едно от тях е гласуваното ограничаване от два мандата за ръководителя и за депутатите на Българска социалистическа партия в Народното събрание. Целта беше да се обновят лицата в социалистическата партия за сметка на по-старите и авторитетни представители на актива. По този метод Корнелия Нинова изолира най-силните си съперници за контрола над партията, само че си сътвори и мощна вътрешна съпротива, която поради събитието, че на собствен ред е разединена, не съумява да реализира никакъв триумф против сегашния водач. Ако Корнелия Нинова бъде избрана отново от конгреса през април следващата година, ще бетонира и втория си мандат отпред на левицата.

Вътрешната борба следва

Споровете сред Нинова и критиците й в партията най-вероятно ще станат още по-видими в идващите месеци. От 1 декември стартира отчетно-изборната акция на Българска социалистическа партия, която ще трае до март. Преди избора на ръководител през същата процедура ще минат и управленията на локалните структури, в които лоялните на водача и опозиционно настроените евентуално също ще премерят сили.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР