Нина Ставрева е родена във Варна, където е завършила Икономическия

...
Нина Ставрева е родена във Варна, където е завършила Икономическия
Коментари Харесай

Мой приоритет е каварненци да живеят спокойно и добре

Нина Ставрева е родена във Варна, където е приключила Икономическия университет. Магистър е по земеделска стопанска система и педагогика. От 1997 година работи в Професионалната земеделска гимназия "К. Тимирязев " в Каварна като преподавател по стопански дисциплини. Член е на Българска социалистическа партия от 2007 година, като от 2009 до 2011 година е общински водач на МО. От 2013 година е ръководител на Обединението на дамите социалистки в града. Била е общински консултант и ръководител на непрекъснатата комисия "Духовни действия - обучение, просвета и проблеми на младежта ". Ставрева е кмет на община на Каварна, издигната от Българска социалистическа партия.

"Винаги ще помня завета на мама, че в случай че през днешния ден накараш даже един човек да се усмихне, значи денят ти е бил пълностоен "

- Г-жо Ставрева, при започване на месеца държавното управление разпредели 111 млн. лв. на някои общини. Каварна получи ли някаква част от тези пари?
- Кабинетът разпредели милионите на общини, ръководени от ГЕРБ и от Движение за права и свободи. Вече трета година община Каварна е ощетена. Лани изпратихме аргументирано писмо до Министерството на финансите за в допълнение финансиране на публично значими обекти, с цел да можем да ги осъществяваме. Както и тази година, "получихме "... нула лв.. Решението на държавното управление е безпринципно и дискриминационно, тъй като общините, чиито кметове са от Българска социалистическа партия, постоянно са подценявани. По места ние не разделяме хората по това от коя партия са, тъй като всички са поданици на България. С постановлението си държавното управление ощети близо 2 милиона българи.
- Цветан Цветанов разгласи неотдавна, че ГEРБ ще "краде " кметове на Българска социалистическа партия. Има ли подмятания за сходно нещо към вас?
- Не, няма, само че чета в медиите, че към този момент имало сходни индикации към сътрудници. Дори и да ми отравят най-любезната покана, това няма по какъв начин да се случи. Аз съм трето потомство социалист, дисциплинирам четвърто вкъщи. Дъщеря ми стана член на МО на 18-ия си рожден ден и това беше мечтан от нея подарък. Родителите ми постоянно са ме възпитавали да държа на достолепието си, да не предавам, да знам кое е положително и кое е неприятно. Израснала съм с концепциите на Българска социалистическа партия и каквито и предложения да бъдат отправяни от ГЕРБ, няма по какъв начин да ме развълнуват. Член съм на Българска социалистическа партия от 11 години и ще остана такава, до момента в който ме има.
- Българска социалистическа партия показа плана "Визия за България ". Как ще коментирате предлагането страната да е регулатор и поръчител във всички значими сфери - обществена, обучение, опазване на здравето и т.н?
- Изключително основна би трябвало да е ролята на страната във всички браншове на обществено-икономическия ни живот, само че тя е особена значима и незаменима в трите сфери, които изброихте, тъй като са изключително чувствителни и засягат всички нас. За страдание през годините на прехода страната абдикира от отговорностите си. В последните години властта трансферира от ден на ден отговорности на общините, без да ги обезпечава финансово. Така затруднява локалната власт и това изключително мощно се усеща в общините, които се ръководят от кметове на Българска социалистическа партия. Социалистите от дълго време сме потвърдили, че сме единствената опция на ГЕРБ. Чрез полемики и отзиви на специалисти по забавните тематики и хрумвания, заложени във "Визия за България ", демонстрираме, че желаеме страната ни да тръгне по нов път и сме в действителност опция на системата, а не на една партия, пък била тя и ръководеща. Нужна е безапелационна смяна във всички браншове и то с присъединяване на в действителност обществена страна с ясни и равни правила, с еднакъв достъп до гратис опазване на здравето и до качествено обучение на всички деца.
- Скоро се навършват три години откогато каварненци ви избраха за кмет. Кои от техните проблеми успяхте да решите за това време?
- Винаги ще помня завета на майка ми, че човек би трябвало да стреми да прави положително. И в случай че през днешния ден накараш даже един човек да се усмихне, значи денят ти е бил пълностоен. Мотото на моята акция беше грижа и отношение към хората и намерено ръководство. И три години след избирането ми за кмет не преставам да извършвам целта, който бях извела по време на предизборната си акция и от който бях безапелационна, че няма да отстъпя. Изпълних уговорката си да запазим общинската болница, макар напъните на страната да закрива дребните лечебни заведения. Вярно, мъчно е, тъй като в случай че общината не дава ежемесечни дотации на болничното заведение, тя в действителност няма по какъв начин да оцелее. Здравното заведение е първото догранично и обслужва над 20 000 индивида в общините Каварна и Шабла. Важно за мен беше да се погрижа за хората, които живеят в селата. Докато в тези, които са край морето, живот към момента има, в останалите картината е доста тъжна - полуразрушени къщи, буренясали дворове, липса на всякаква здравна помощ. Към МБАЛ в Каварна създадохме "зелена кола за спешна помощ ", която с доктор посещава на място възрастните хора в цялата община, беседва с тях и им оказва помощ. Създадохме общинско дружество, чиято активност е непорочност, озеленяване и ниско строителство. В него работят непрекъснато 20 души. Всеки понеделник имам приемен ден, в който се срещам е беседвам с хората очи в очи, тъй като по този начин най-много си проличава по кое време сме откровени и по кое време не.
През 2016 година подадохме три плана към Държавна фирма "Земеделие " и към този момент имаме подписани контракти за към 12 км общинска пътна мрежа за 5,86 млн. лева Проектът обгръща улици в Каварна и село Божурец и водопроводи в 4 обитаеми места. През март т.г. подписахме контракт с фонда за 1,74 млн. лева европейско финансиране на план за ремонт на пътища в Каварна за създаване на 9363,1 кв.м улична мрежа и 2342,63 кв.м тротоари в Божурец и Каварна. През предишния месец предадохме още три плана, които включват разширение и рехабилитация на градския парк в Каварна. Ако те бъдат утвърдени, най-голямото приблизително учебно заведение "Ст. Караджа " ще бъде напълно ремонтирано, а дворът му - освежен. Фонтанът в централната градска част също ще бъде реконструиран. Ще бъде построена нова спортна площадка.
За да задържим младежите в общината, изключително внимание обръщаме на културата и спорта. Всичко, което е направено през годините, което е съхранено, се доразвива, тъй като, ние от Българска социалистическа партия, сме непознати на думата реваншизъм. В Каварна постоянно е имало дейни спортни клубове, с призови места, международни и републикански първенци. Добре са развити кикбоксът, каратето, хандбалът. Продължава да съществува и футболният клуб "Калиакра ". Европейското съревнование по корабомоделизъм се организира в Каварна и от него имаме европейски медалист. Имаме доста добра спортна база, на която сега упражняват състезателките до 12 години от националния тим по синхронно плуване.
Отправихме предложение Каварна да бъде европейска столица на спорта през 2019 година Мотото на акцията ни е "Да спортуваш е съвременно ".
- Кои са трите неща, с които най се гордеете като кмет на община Каварна?
- Хората, които ме познават, знаят, че моето верую е "труд, неизменност и непримиримост ". Още помня думите на някогашния градоначалник на Каварна Атанас Белчев, който при започване на мандата ми сподели, че би трябвало да последвам правилото "няма метод да няма метод, за всичко има решение ". Първото нещо, с което се гордея, е неповторимо и приказно място, в което пребивавам - моята община Каварна. Имаме си всичко - море, планински скатове, минерална вода, просвета, история, съхранена природа. Гордея се, че през 2016 година възстановихме разкопките на Чиракман, които бяха спрени от 10 години. За 15-и път археолози с началник доцент Бони Петрунова търсят артефакти в региона на Калиакра и всяка година намират нови.
Гордея се, че още през 2016 година премахнахме таксите за децата в 7-те детските градини и в този момент тя е алегорична от 2 лева за към 500 деца. Показахме, че когато искаш да правиш дейна обществена политика, способи се намират. Доказах, че когато приоритет са ми младежите и децата, всичко е допустимо. Вече има 4 фамилии, едното от които е с 3 деца, които се завърнаха от чужбина и живеят тук.
А третата ми горделивост е новата европейска визия на морската зона в Каварна, която единствено за две години направихме напълно друга и както споделиха посетители на Каварна "тук към този момент мирише на туризъм ". Това също беше стихотворец от мен ангажимент, когато станах кмет, тъй като години наред на плажа нямаше вода. Още през 2016 година направихме канализация и тръбопровод. Плажът си има добър собственик, който прецизно си извършва уговорките, написани в контракта му с Министерството на превоза. Тази година посетители посреща и хотелът на брега, който стоеше незавършен от 2007 година Имаме индикации, че скоро ще бъде завършено и строителството на още два. Всичко това значи, че вложителите се завръщат, което е добра оценка за работата на локалната власт.
- Туристическият сезон е в разгара си. Говори се за отлив на съветските туристи от нашето Черноморие. Случва ли се това в Каварна и по какъв начин общината среща своите посетители?
- Тенденцията за отлив на съветски туристи не се отнася за Каварна. Имаме доста посетители от Русия, само че прави усещане нарасналият брой на румънските туристи, които тази година са най-вече. На плажа към този момент се чува и словашка, унгарска, финландска тирада. В общината има прелестни условия за развиване на фамилна отмора и то изключително на фамилии с дребни деца. Към момента сме постигнали равнищата по брой туристи и нощувки от предходната година. Към 30 юни броят на хората, които прекараха в Каварна своята отмора, беше към 15 000. Вече сме изпълнили проекта за приходите на 45 %. За септември имаме резервации в съвсем всички къщи за посетители и хотели и сме уверени, ще осъществяваме плануваните доходи.
По данни на Национален статистически институт за 2106 година общината е преди всичко в Добричка област по вложения, които са 141 млн. евро, част от тях са за туризъм. През предходната година един от огромните вложители предложи построяването на аквапарк. Той получи поддръжката на общината и атракцията към този момент е реалност. Аквапаркът е ситуиран на 10 дка, има 5 пързалки, а притежателят има капиталово желание да го разшири. За 36 месеца той усили два пъти легловата си база, направи и екшънпарка, който е вторият по величина в България след софийския. Най-хубавото е, че в общинската администрация има подадени планове за създаване на нови хотели, които ще усилят още приходите. Но с изключение на на морския Каварна има капацитет за развиване и на селски, културен, състезателен и исторически туризъм. Ще продължим да работим, с цел да превърнем Каварна в положително място за живеене, а каварненци да просперират и да са горди поданици на своята община.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР