Нина Ставрева е бивш кмет на Каварна, член на БСП.

...
Нина Ставрева е бивш кмет на Каварна, член на БСП.
Коментари Харесай

Нина Ставрева: Ръководството на БСП е в самоизолация спрямо членовете си и другите партии

Нина Ставрева е някогашен кмет на Каварна, член на Българска социалистическа партия. Пред novapress.bg тя разяснява процесите, които протичат в левицата преди избора за нов ръководител на столетницата.

Г-жо Ставрева, на какво се дължи съгласно Вас спадът на доверие в Българска социалистическа партия на 12%?

Спадът на доверието в Българска социалистическа партия на 12%, съгласно социологическа организация, би трябвало да ни накара да се замислим за партията, за положението й и за политиката, която води управлението. Аз съм член на Българска социалистическа партия от доста години. Партията не съществува от 2016 година Тогава имаше голям възторг, вяра и сила. Тази мотивация и сила липсват през днешния ден в членовете на Българска социалистическа партия. Казвам това, като редови член. През последните години във връзка с организационното положение на Българска социалистическа партия имаме един доста тежък проблем, а точно намаляването на членовете с над 40 000. Това е резултат от държанието на управлението на партията през последните години. Като че ли държанието на разделяне от водача се е трансферирало върху облика на цялата партия, а резултатите от това са ясни и го демонстрират социологическите проучвания.

Какво имате поради?

Хората са най-важният запас във всяка партия, а съгласно мен връзката сред членовете на Българска социалистическа партия, локалните управления и националното управление е скъсана. То не се интересува от тях, не чува проблемите им. И в случай че това продължи по този метод, идващите резултати от социологическите изследвания ще са още по-тежки. Аз бях кмет на Каварна през миналия мандат от Българска социалистическа партия. За тези четири години нито един път представител от управлението на Българска социалистическа партия не пристигна в Община Каварна.

Какво е вашето пояснение?

На скъсаната връзка сред националното управление, локалните такива и обособените членове. На цялостното неглижиране на проблемите им и на линията на разделяне. Има и една доста по-дълбока тематика, за вътрешната съпротива на Българска социалистическа партия. За тези четири години управлението ме възприемаше, като част от тази вътрешна съпротива. Затова не усетих поддръжката на моята партия. Иначе за четири години всички кметове на Българска социалистическа партия имахме общо две срещи с управлението, а можеше да се организират по няколко срещи всяка година, с цел да усетят те ясно поддръжката на своята партия. Това не се случи.

Имате ли чувството, че актуалното управление на Българска социалистическа партия е в самоизолация?

Да. Всички, които не сме съгласни с изказванията и посланията на управлението влизаме в рубрика – съпротива. Това, че не се одобряват непознатите позиции води до самоизолация на актуалното управление освен във вътрешнопартиен проект, а изобщо. То се изолира и от останалите политически сили, в това число и от тези, които до неотдавна бяха в необятния формат на Коалиция за България – партиите от левия набор. Но и освен те.

Казвате, че няма добра връзка сред управлението на Българска социалистическа партия с някогашни съдружни сътрудници и други партии. Как тогава осъществя политика?

Разбира се, че като е в изолираност Българска социалистическа партия не може да води политика. Този проблем изважда партията от политическия живот на страната. Българска социалистическа партия се употребява, с цел да обслужва ползите на една дребна група от хора. Изводът е, че самоизолирането и неналичието на връзка с партиите от левия набор ясно приказва, че Българска социалистическа партия се нуждае от смяна.

Каква?

В метода на работата. Най-важна е смяната в отношението към хората. Онези послания, които се излъчват от Българска социалистическа партия, политиките за които приказва да бъдат чути и разбрани, само че първо партията би трябвало да чуе хората. И по този начин ще се върне мотивацията и силата на хората от партията.

Знакови имена от Българска социалистическа партия споделиха, че Корнелия Нинова не би трябвало да се кандидатира за ръководител. Споделяте ли това мнение?

Споделям мнението, тъй като резултатите за които говорихме първоначално постановат тази теза. Корнелия Нинова би трябвало да поеме отговорност за сринатото доверие в партията, за отлива на членове и поради организационното положение в Българска социалистическа партия, както и поради и за изолацията на партията. Няма по какъв начин да приказваме за смяна, в случай че актуалният ръководител и заместникът му, поради които Българска социалистическа партия е в това положение се явят на изборите. Ние видяхме смяната, която осъществиха. Имаше четири години да изпълнят поетите обещания.

При избора си за ръководител, Нинова се зарече Българска социалистическа партия да отстоява основни леви политики. Посочете един обществен закон, който да е препоръчан от Българска социалистическа партия и да е признат в Народното събрание?

Един от главните проблеми на Българска социалистическа партия, че говоренето си остава просто говорене. И всичко това, което е написано, като решения, задания и сложени цели през 2016 година си остана единствено на хартия. Не са осъществени тези леви политики. Има единствено едно нападателно говорене. Историята демонстрира, че Българска социалистическа партия печели, когато излъчва положителни послания. През последните седмици следим наклонност, в която дясното държавно управление на ГЕРБ прокарва леви политики.

След като ГЕРБ прокарва леви политики, къде е Българска социалистическа партия?

Силно се надявам, след смяната в Българска социалистическа партия, за която всички приказваме и чакаме след избора, партията да е тази, която да осъществя левите политики. В Българска социалистическа партия няма отбой. Има дела. За да се осъществят тези дела и тези леви политики, Българска социалистическа партия би трябвало да ръководи. Преди да се стигне до това обаче, има доста работа, която би трябвало да се свърши. Едно от най-важните неща е смяна на отношението към хората, към редовите членове. Изключително значимо е всички социалисти да усетят, че партията стои зад тях. Българска социалистическа партия би трябвало да пази членовете си. Само по този начин ще им покаже, че всички тези хрумвания полезности и правила, които са вписани в партийните ни документи не са празни думи. Обещанията би трябвало да се осъществят и хората да ги видят. Днес те не виждат в Българска социалистическа партия, че е опция. Първо да оправим личните си проблеми, преди да стартираме да решаваме тези на хората и на страната. Всичко това може да стартира с връщането на мотивацията и мобилизацията вътре в самата партия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР