Нина Серкова: Учителят трябва да помогне за една модерна ценностна

...
Нина Серкова: Учителят трябва да помогне за една модерна ценностна
Коментари Харесай

Нина Серкова: Моята работа е да ги запаля, а те знаят повече от нас

Нина Серкова: " Учителят би трябвало да помогне за една съвременна ценностна система - младежът се губи най-вече там. "

[105 СУ] Нина Серкова е преподавател по италиански в 105-о " Атанас Далчев " в София от седем години. Това е първото ѝ предопределение, откакто е приключила италианска лингвистика в СУ " Св. Климент Охридски ". Организатор е на фестивала Book Trailers, който подтиква учениците да четат повече.

Нина Серкова взема решение да стане преподавател на 33 години и записва италианска лингвистика в Софийския университет. Дала си сметка, че в живота ѝ е нужно нещо, което ще храни душата ѝ и ще е потребно за други хора. Завършва образованието си за три години вместо за четири. Докато следва, научава за забавна самодейност в италианския град Бреша, от която ѝ идва концепцията за фестивала Book Trailers, филмови откъси на книги. Целта му е учениците да бъда подтиквани да четат повече. Когато станала учителка, решила да тества и това с изключение на многото други неща в часовете си. Свързала се и с учебното заведение в Бреша, което има дълготраен опит в организацията на локалния фестивал, и с италианските ѝ сътрудници стигнали до концепцията да го трансфорат в европейски - в България, Полша, Италия, Франция, а от тази година и в Австрия - по програмата " Еразъм ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Първата година не ги одобрили, само че откакто пооправили някои неща, на втората година получили финансиране и по този начин почнали. " Едно от нещата, от които не трябва да се опасяваме като учители и съм го изпитала на личен тил, е да не се ограничаваме да вършим единствено това, което ние умеем. Имаме сътрудници, които могат да ни оказват помощ, децата също имат ужасно доста умения, с които да допринесат. Ако правиш единствено неща, които 100 % зависят от теб, ужасно доста се ограничаваш ", споделя Нина Серкова. По думите ѝ такива планове, както и разнообразни действия в класната стая оказват помощ на учениците да развиват повече компетентности. Това е и екипна работа - освен по изработката на филмовите откъси, само че и по организацията и протичането на самия фестивал. " Много от тях знаят по какъв начин се работи в една печатница, по какъв начин се прави предпечатна подготовка, по какъв начин се наема зала, по какъв начин се уговаря господин Захари Карабашлиев (главен редактор на издателство " Сиела " ) да пристигна на фестивала и той пристигна ", споделя учителката.

Благодарение на плана децата се стимулирали сами да създадат ъгъл за четене и кино в учебното заведение. Ремонтирали го сами със напълно малко отделени средства от сътрудниците на учебното заведение и с цялостната поддръжка на директорката на учебното заведение Цветанка Костадинова. " Ако нямаш добър шеф, който да ти дава и свободата да вършиш разнообразни неща и да те поддържа, е доста мъчно. Може да имаш концепцията, само че самичък няма по какъв начин да го направиш ", споделя Нина Серкова. За плана си добавя, че работещите по него възпитаници са по-скоро посланици и " провокатори " към други младежи да четат повече за сметка на голямото време, което прекарват в интернет.

" Имам възпитаници, които за пръв път прочетоха книга, с цел да създадат филмовия откъс за нея. Това може да звучи неуместно за някого, за мен обаче е наслада, защото въпреки всичко се е случило. Имам и възпитаници, които не обичат да четат, само че пък са доста положителни в технологиите и по този начин се комбинират добре. Станаха страховит тим, повярваха си доста повече, че могат да сбъдват хрумвания и фантазии. Абсолютно всички възпитаници разшириха границите си. Говори се доста, че би трябвало да създадем учебното заведение привлекателно за младежите. Ние за това живеем, учителите, за такива моменти. Те ни дават сили и на нас, защото на всички места има компликации ", споделя насладата си от постигнатите резултати Нина Серкова.

Но съгласно нея сигурно преди всичко в задачите на учителската специалност е да помогне на децата да изградят съвременна ценностна система. " Защото мисля, че това е най-големият проблем в днешно време. Младият човек се губи най-вече там. Ако има убеденост в правила, както и в себе си, че може да се оправи с разнообразни неща, рано или късно ще се получи. Границите би трябвало да ги има, само че да са задоволително необятни, че в тях да влязат всички. Ако не са задоволително необятни, някои деца си споделят " то това не е за мен " и се отхвърлят. Дори на правилото на взаимопомощ, в случай че ти имаш едни качества, а този до теб - други, събирате се в тим. Както е и в действителния живот. Социалните умения са значими! Моята работа е да ги запаля по концепцията, а те, повярвай ми, знаят доста повече от нас. "
Останалите текстове по тематиката четете тук:

Училище в облака

Ралица Матеева: На учениците би трябвало да се даде късмет сами да създават съдържание
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР