Нина Гордън е професор по вилончело в Илинойския Уеслиън университет.

...
Нина Гордън е професор по вилончело в Илинойския Уеслиън университет.
Коментари Харесай

Американски професор: Кюстендил е духовен център на една свещена земя

Нина Гордън е професор по вилончело в Илинойския Уеслиън университет. Изучавала е и усъвършенствала този инструмент при едни от най-хубавите майстори в света. Нейни студенти сполучливо се изявяват на най-големите музикални подиуми и преподават в елитни университети в Съединени американски щати, Канада, Англия и други Преди 9 години, дружно с ръководителя на читалище “Братство “ – Кюстендил – Иван Андонов основават Международната музикална камерна академия в Кюстендил.
Здравейте, г-жо Гордън! Изключително ми е прелестно, че имам опцията да се срещна с Вас, тук в град Кюстендил! Разкажете ми на първо време как от далечния Илинойс се озовахте в нашия прелестен град Кюстендил?
Здравейте! Много Ви благодаря! Всъщност преди 10-тина години стартира всичко, като преди този момент организирахме Музикална академия в град Габрово. Когато дойдохме в България, посетихме и град Кюстендил. Тогава се запознах и с ръководителя на читалище “Братство “ – господин Иван Андонов, дружно с който взехме решение да продължим тази Международна музикална камерна академия в Кюстендил и да обменяме опит, познания, както и да се развиваме дружно за напред.
Трудно ли се организира музикално събитие от интернационално естество?
Трудно – не бих споделила, тъй като когато човек прави нещо с готовност, с цялото си сърце, тогава нещата се получават естествено. Несъмнено е сериозна отговорност, а с цел да организираш сходен музикален конгрес – се изисква доста време, усърдие и предпочитание, само че отново споделям, когато го правиш с обич и знаеш какъв брой потребно би било както за своите, по този начин и за българските студенти, тогава напъните си заслужават! Тук е мястото да благодаря и на нашите сътрудници от България – читалище “Братство “, без които тази Музикална академия не би просъществувала към този момент съвсем 10 години! Много се веселя, че започнахме да работим дружно и да сътворяваме толкоз прелестни музикални събития!
Град Кюстендил подходящо място ли е за подобен жанр събития?
Категорично – да! Кюстендил е нравствен център на една свещена земя! Още първият път когато посетих града, бях извънредно впечатлена от това място! Тук се усеща една по-силна, по-различна нематериалност, хората в действителност са прелестни – благи, усмихнати и отзивчиви. Това прави голямо усещане и на моите студенти, тъй като в Америка е по-различно. Наистина вашата просвета – на България и на този край е извънредно богата и забележителна, доста друга и магнетична. Кюстендил е уместно място за подобен жанр музикални и културни събития, тъй като по този метод нашите студенти могат да се допрян до тази одухотворена атмосфера! Това е доста значимо за хората на изкуството – да творят в подобаваща атмосфера, с цел да пожънат триумф. Именно поради това и избрахме град Кюстендил.  Този район предразполага да се твори и да се основава просвета!
Какви са усещанията ви от Вашия сътрудник – читалище “Братство “?
Аз съм очарована от тези хора и тяхната работа! Искам да изкажа дълбокото си почитание и признателност към цялото читалище и господин Иван Андонов – те са толкоз всеотдайни. Тук в действителност е един голям интернационален център на културата и музиката, и се веселя, че и аз дружно с моите студенти работим с тях, построяваме се и се развиваме! Благодарение на тях, ние се срещаме и обменяме опит и с най-хубавите български професори по камерна музика, както и с техните студенти.
Тъй като към този момент имате взор, какви са усещанията Ви от българската музика и просвета?
Да, аз към този момент 10 години следя и се интересувам от българската музика и просвета. Знаете ли – това е едно голямо благосъстояние! Наистина впечатляващо! И не го споделям от учтивост, в противен случай вашата страна има извънредно богато културно-историческо завещание, което никога не би трябвало да се подценява или омаловажава! Тук приказваме за международно равнище на музиканти, преподаватели, композитори. Има доста даровити деца, има доста на какво да се научим от вашата невероятна просвета и за това всяка година, моите студенти с неспокойствие чакат следващата Международна музикална камерна академия, в която да се включат!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР