НИМХ. 24 Часа: Метеоролозите се цепят на 1.1. на синоптици

...
НИМХ. 24 Часа: Метеоролозите се цепят на 1.1. на синоптици
Коментари Харесай

Метеоролозите се цепят на 1.1. на синоптици и научни работници; Иванчева: В СРС-та има доказателства в наша полза

Национален институт по метеорология и хидрология.

" 24 Часа ":

Метеоролозите се цепят на 1.1. на синоптици и научни служащи

От 1 януари 2019 година Националният институт по метеорология и хидрология да се разцепи. Прогнозата за времето и цялата оперативна активност ще бъдат извадени от Българска академия на науките, а искащите да останат да вършат просвета за климата учени ще могат да останат в академията.

За това се схванаха в сряда държавното управление, Българска академия на науките и протестиращите метеоролози. Шефовете на академията и Българска академия на науките бяха привикани на съвещанието на Министерския съвет, с цел да се схванат в наличието на премиера Бойко Борисов.

Срещата бе проведена, откакто в сряда за следващ път, метеоролозите излязоха на махленски митинг, с цел да желаят отделянето си от Българска академия на науките. Те стачкуват от началото на годината поради незадоволителния бюджет, който им отпусна Общото заседание на Българска академия на науките и дребния дял на Национален институт по метеорология и хидрология при разпределението на спомагателните 15 млн. лева за просвета, които държавното управление даде за тази година.

Дело.

" Сега ":

Организация съди Столичната община за мръсния въздух

Организацията " Група за чист въздух ", която води дело против Столичната община, кани всеки, който се усеща обиден от неприятното качеството на въздуха в София, да се причисли към правосъдния й иск, събощи БНР. Освен физически лица към делото могат да се включат и организации, които пазят ползите на хора, потърпевши от замръсния въздух. Срокът за присъединение към делото е 1 октомври.

Лечение.

" Монитор ":

Фондът ще заплаща на непознати медици да лекуват деца у нас

Фондът за лекуване на деца в чужбина ще може да заплаща на задгранични медици да лекуват децата в България. По този метод родителите и децата няма да бъдат изложени на напрежението от пътуването, а родните лекари ще бъдат подготвени да правят комплицираните интервенции. Това планува план за смяна в правилника за активността и организацията на работа на Център " Фонд за лекуване на деца ", оповестен за публично разискване.

В момента в България също се правят интервенции от непознати експерти.

Протести.

" Дума ":

Своге излезе на митинг против неприятните пътища

Жители от Своге и покрайнината излязоха на митинг покрай мястото на автобусната злополука, при която в събота починаха 17 души. Те имаха позволение да спрат придвижването за 15 минути в сериозния сектор от пътя. Районът се охраняваше от полицията, тъй че да не се допусне още веднъж да се случи произшествие.

" Това е едно от най-опасните места до София. Целият сектор би трябвало да се направи. Искаме да вземат ограничения, да оправят пътя, да сложат мантинели. Крайно време е ", обявиха протестиращите. На мястото на случая те оставиха цветя, свещи и венци.

Протестите ще продължат до 6 септември, а локалните се заканиха да се събират всеки ден от 18,30 ч.

Междувременно през вчерашния ден прокуратурата изиска от Окръжния съд домакински арест за водача на обърналия се рейс. Разследващите са наложили възбрана на Григор Григовор да напуща страната, отнета е и шофьорската му брошура. Христо Ботев, юрист на Григоров, съобщи, че клиентът му е обмислял да се самоубие поради нещастието. Това бе доказано и от очевидец и участник в интервенцията по изваждането на починалите и ранените.

Иванчева.

" Дума ":

Десислава Иванчева: В СРС-та има доказателства в наша изгода

Специализираният углавен съд отсрочи със седмица решението си дали да пусне от ареста отстранената кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева. По нейно искане специалисти ще преценяват дали влошеното й здравословно положение разрешава тя да остане в Сливенския затвор. Иванчева беше преместена там, откакто прокуратурата внесе в съда обвинителния акт против нея, някогашната й заместничка Биляна Петрова и ексрайонния кмет на " Младост " Петко Дюлгеров. Според обвиняването двете с Петрова, с посредничеството на Дюлгеров, са поискали 500 000 евро от строителния бизнесмен Александър Ваклин. Десислава Иванчева още веднъж отхвърли това в правосъдната зала, базирайки се на доказателствата по делото, с които се е срещнала. Тя счита, че в СРС-та има доказателства в нейна изгода.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР