НИМ праща за изложба Боянския псалтир и дарохранителницата от ДечаниБоянският

...
НИМ праща за изложба Боянския псалтир и дарохранителницата от ДечаниБоянският
Коментари Харесай

Показваме в Москва шедьоври на християнското изкуство

НИМ праща за галерия Боянския псалтир и дарохранителницата от Дечани

Боянският псалтир от ХІІІ век и златната Архиепископска митра от XVIII век, принадлежала на Охридския архиепископ ще блестят от на следващия ден в фамозната Третяковска изложба в Москва. Те са част от неповторимата изложбата „ Шедьоври на християнското изкуство от България " на НИМ. За първи път от основаването си преди 45 години националната съкровищница гостува със своя експозиция на световноизвестната изложба в Москва.
Изложбата ще бъде открита от българския дипломат в Русия Бойко Коцев, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и заместник-директора на НИМ Надя Николова. От съветска страна старт на ревюто ще дадат шефът на Третяковската изложба Зелфира Трегулова и Волоколамският митрополит Иларион. На тържественото разкриване ще участват депутати, сенатори, представители на министерството на външните работи на Руската федерация и на други съветски държавни институции, дипломатическият корпус, публични и културни дейци, представители на българската диаспора в Москва.
47 предмета-шедьоври ще могат да видят жителите и гостите на съветската столица. Сред тях са някои от най-ценните експонати на Националния исторически музей. Уникални старинни икони показва музея „ Старинен Несебър ". Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий " пък взе участие с три ръкописа. Специален акцент в ревюто ще е чудотворното копие на иконата на Св. Богородица Троеручица, което се съхранява в Берлин - престолния град за нашата Западно- и Средноевропейска епархия. Иконата е направена от зографа Борислава Кацарова и е подарък от Троянската света обител на Западноевропейската ни епархия във връзка обновлението на храм „ Св. цар Борис-Михаил ". Чудотворното копие ще бъде занесено в Москва персонално от митрополит Антоний.
Сред скъпите експонати на НИМ се откроява сребърната дарохранителница от манастира „ Възнесение " от Дечани. Тя е от XVII век и е позлатена, с богата декорация. В Третяковската изложба ще бъде показан и позлатен кръст с дребна дърворезба. Той е декориран със сребро, филигран, клетъчен гланц, цветно стъкло и полускъпоценни камъни. Особен интерес се чака на провокират три златовезани литургични тъкани от XIII-XVI в. От тях до наши дни са достигнали доста малко. Експонатите извънредно рядко напущат НИМ и се чака в този момент да провокират същински възторг в Москва.
Експозицията „ Шедьоври на християнското изкуство от България " ще продължи до 2 септември Тя е проведена със съдействието и с финансовата поддръжка на Министерството на културата, на българския дипломат в Русия Бойко Коцев и на шефа на Българския културен институт в Москва Павел Васев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР