Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай

...
Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай
Коментари Харесай

Програма за Никулден във Варна

Никулден честваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е настойник на моретата, езерата и реките, на моряците и риболовците, на фамилията и рода.

Варна, като един от градовете директно свързани с морето и рибарството обичайно отбелязва празника.

От 9.00 часа на 6 декември Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Архиерейска света литургия в храм „ Св. Николай Чудотворец ”.

След нея от 11.00 часа пред храма ще се организира боен обред и ще бъде отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци .

След приключването на ритуала на жителите и гостите на Варна ще бъде раздаден рибен курбан , подготвен в походна кухня от персонален състав от Военноморските сили.

В 11.00 часа за втора поредна година Никулден ще бъде маркиран на рибарско пристанище „ Карантината “ в кв. „ Аспарухово “. Съвместно с Варненската и Великопреславска света митрополия и Военноморски сили ще бъде осъществено освещаване и разпределяне на Никулденски курбан за здравето на всички риболовци, моряци и жители. Специално за празника читалище „ Просвета 1927 “ ще показа къса музикална стратегия.

В 18.00 ч. ще бъдат запалени и светлините на градската коледна елха на площад „ Независимост “ . Тази година в украсата на 12-метровото живо дърво са употребявани над 23 000 енергоспестяващи светодиоди и нов тримерен връх.

По традиция празникът ще стартира с детски концерт, в който присъединяване ще вземат вокална групировка „ Бънджи сингърс “, балетно студио „ Звездна дъга “, Варненската айкидо академия, групировката за акробатичен рок " Стар денс ", школата по танци „ Ели денс “, хип хоп танцовата групировка „ Rio сrew ”, вокалното студио „ Ейнджъл войсес ”, певицата Мирела Драгиева, балет „ Мелади ” и детският танцов състав при ОУ „ Св. Патриарх Евтимий “.

Кулминация на тържеството ще бъде празничната заря.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР