Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на

...
Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на
Коментари Харесай

Любопитни обичаи около Никулден

Никулден е един от значимите православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се уважава като месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите
Историята към този празник
Когато шестима братя светци си поделяли света, на Свети Николай се паднали водите, по тази причина той е талантлив със силата да управлява морето, да стопира ветровете или да усилва ураганите, когато се ядоса.
На Никулден се яде риба, най-добре шаран. Шаранът е считан за асистент на Свети Николай, тъй като един път му оказал помощ в неволя. Легендата споделя, че Свети Николай бил застигнат от стихия и на дъното на лодката се появила дупка. Тогава Свети Николай бръкнал във водата и извадил един шаран, с който запушил дупката.
На 6-ти декември с изключение на риба на трапезата има обредни хлябове и постни ястия. Масата не се подвига през целия ден, а от обредните хлябове се дават парчета на съседите, с цел да се запазят положителните връзки и да се множи благосъстоянието.
На Никулден не се плава в намерено море. Първата хваната риба на 6-ти декември би трябвало да се изяде от риболовците.
След празничната вечеря костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода, с цел да бъдат всички членове на фамилията здрави през цялата година. Запазва се единствено костта от главата на рибата, защото се приема, че има формата на кръст. Хората имат вяра, че костта е лековита, по тази причина се пришива към шапката на новороденото, с цел да го пази от зли очи и заболявания.
На Никулден честват Никола, Николай, Николина, Николера, Ненка, Ненчо, Нина, Кольо. Името Николай значи побеждаващ.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР