Никулден е един от най-големите християнски празници. На него почитаме

...
Никулден е един от най-големите християнски празници. На него почитаме
Коментари Харесай

Как да разпознаете прясната риба

Никулден е един от най-големите християнски празници. На него почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец - настойник на моряците, моретата, риболовците, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и фамилията.

На трапезата на празника би трябвало да има рибник – шаран, подготвен в тесто и пълнен с ориз, стафиди и ядки. Традиционно се подготвят и два обредни хляба, които дружно с рибника би трябвало да бъдат осветени в черква или у дома, а късовете от тях се раздават на съседите.

Приготвя се и курбан, който наложително е рибен. Обредните колаци, които дамите подготвят, са познати с наименованията никулденски кравай, светец, боговица и Богов самун.

Всъщност много фамилии не купуват шаран, а различен тип риба. Каквато и да изберете обаче, е значимо тя да е прясна. За страдание се срещат и много неточни търговци, които се пробват да пробутат залежала стока. Как да сте сигурни, че купувате прясна риба?

- Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз, в случай че слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време.

- Люспите на рибата би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Не би трябвало да има разкъсвания.

- Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят.

- Очите би трябвало да са бистри.

- При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР