Никозия. Силен горски пожар бушува близо до село Аракапас в

...
Никозия. Силен горски пожар бушува близо до село Аракапас в
Коментари Харесай

РИА Новости: Кипър поиска чуждестранна помощ заради опасен горски пожар край Лимасол

Никозия. Силен горски пожар бушува покрай село Аракапас в региона на град Лимасол в Кипър. Поради критичността на обстановката е поискана помощ от чужбина, оповестиха от горския отдел на земеделското министерство на страната, представени от РИА Новости .

Пожарът избухна в събота, 3 юли, в 13,50 часа (времето съответствува с българското) и обхвана землищата на няколко села.

" Ситуацията се усъвършенства, само че остава извънредно комплицирана. Поради критичността на обстановката беше задействан специфичен народен проект " Хефест " и беше поискано подпомагане за изпращане на самолети от чужбина ", се споделя в известието.

Сега повече от 70 противопожарни автомобила и 10 цистерни вземат участие в гасенето. „ С първите слънчеви лъчи се включиха и самолетите “, се споделя в известието.

В момента площта на пожара е към 50 квадратни километра, има пет дейни огневи точки. Осем села са били евакуирани поради пожара, заяви кипърската организация.

Кипърската полиция заяви, че 67-годишен мъж е задържан и разпитан по отношение на масиран пожар.

„ В рамките на следствията за аргументите за пожара в Аракапас, който се популяризира в прилежащите общности и докара до заличаване на къщи, коли, както и дървета и дива растителност, бяха получени показанията на 67-годишен мъж, арестуван след правосъдна заповед и оставен в ареста. " се споделя в известието.

По искане на Кипър и по инструкции на премиера Кириакос Мицотакис Гърция неотложно изпрати два противопожарни самолета Canadair CL-415, заяви Гръцкият общоприет секретариат.

Израел в неделя сутринта ще изпрати пожарни самолети и пожарогасително съоръжение в Кипър за битка с горските пожари, оповестиха от кабинета на министър-председателя.

През последните дни Кипър е обзет от гореща вълна, управляващите всекидневно предизвестяват за огромна заплаха от пожари, рискът от горски пожари остава на оптималното " алено " равнище.

В Кипър е неразрешено паленето на огън без позволение, това е закононарушение, в сходство със Закона за горите от 2012 година и се санкционира с отнемане от независимост до 10 години или санкция до 50 хиляди евро, или и двете.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР