Никозия. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пристигна в Кипър в понеделник

...
Никозия. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пристигна в Кипър в понеделник
Коментари Харесай

Кириакос Мицотакис в Кипър: Имате нашата подкрепа и тази на ЕС

Никозия. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис дойде в Кипър в понеделник сутринта, където организира публична среща с президента на Република остров Никос Анастасиадес и заявява поддръжката на Гърция и Европейски Съюз по отношение на турските сондажни действия в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, написа гръцкото англоезично издание Greek Reporter .
Следвайки традицията, която продължава от десетилетия първата публична аудиенция за новоизбрания гръцки министър председател в чужбина се прави в Кипър, Мицотакис дойде на интернационалното летище в Ларнака в понеделник сутринта, след което е отпътувал с автомобил до столица Никозия, където е посрещнат топло от президента на Кипър Никос Анастасиадис.
Двамата водачи организираха първата си публична среща в президентския замък в Никозия и по-късно направиха взаимно изказване пред репортерите.
" Кипър ще има поддръжката на Гърция и Европейски Съюз при всяко повишение на напрежението в района по енергийните въпроси ", съобщи Мицотакис, говорейки за избраното като нелегално турско сондиране в изключителната икономическа зона на страната.
След това той изрази поддръжката на своята администрация за тристранното съдействие (в което се включва и Израел), което продължава в региона, почнало по време на ръководството на Андонис Самарас и от този момент е продължавано от всяко държавно управление.
По време на изявлението си гръцкият министър председател съобщи, че краят на турската окупация е най-важният приоритет за острова и акцентира, че всяко бъдещо решение на кипърския въпрос би трябвало да отстрани остарялата институция на Споразумението на гарантите от 1960 година.
Мицотакис също по този начин изрази оптимизма на Гърция по отношение на бъдещата среща на Анастасиадис с водача на турската кипърска общественост Мустафа Аканджъ.
" Турската офшорна активност явно нарушава суверенните права на Република Кипър и също по този начин се отнася до енергийната политика на Европейски Съюз, която се стреми да диверсифицира енергийните източници в басейна на Източното Средиземноморие ", сподели Мицотакис. " Гърция удостоверява поддръжката си за Кипър, " повтори той, отбелязвайки, че Гърция ще отговори в границите на Европейски Съюз и националните си решения.
От своя страна президентът Анастасиадис съобщи, че и двамата водачи са съгласни, че рестартирането на договарянията по кипърския въпрос " изисква дейния принос на Турция за основаването на подобаващ климат, както и за преустановяване на противозаконните действия в ИИЗ на Кипър и в проектите за буферната зона на Фамагуста. "
Програмата на гръцката делегация в Кипър включва срещи сред двете администрации и други членове на икономическата и политическата сфера на острова.
Министър-председателят Мицотакис е съпроводен по време на визитата си в Кипър от гръцкия външен министър Никос Дендиас и министъра на околната среда и енергетиката Костис Хацидакис.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР