Никозия е домакин на петата годишна конференция на програмата за

...
Никозия е домакин на петата годишна конференция на програмата за
Коментари Харесай

Обсъждат застрашени обекти на културата в Европа, сред които е паметникът на Бузлуджа

Никозия е хазаин на петата годишна конференция на програмата за най-застрашените монументи и обекти на културата, основана от водещата европейска мрежа за културно завещание „ Europa Nostra ”. Сред най-застрашените обекти е паметникът на връх Бузлуджа.

По време на двудневния конгрес над 100 представители от 20 европейски страни ще обсъдят досегашното осъществяване на програмата за най-застрашените европейски монументи, както и бъдещите дейности и партньорства за тяхното избавяне. Ще бъдат показани политиките на Европейски Съюз и вероятните схеми за финансиране на запазването на културно-историческото завещание.

Сред най-застрашените европейски обекти през тази година бе включен и Домът-паметник на връх Бузлуджа. Той бе препоръчан като един от внушителните образци за архитектурата от 20-ти век в някогашния социалистически блок. Като най-надеждно дълготрайно решение за опазването му се оферират консервационни действия за стабилизиране на постройката и подготовката на паметника за резистентен туризъм.

Централната сесия на самата конференция е отдадена на буферната зона, разделяща Никозия, и провокациите за опазването на историческия център на града, който попада в нейните граници и се разрушава към този момент 44 години. В дългия 1.5 километър мъртъв кулоар се намират красиви средновековни монументи, елегантни неокласически здания и изоставени обичайни работилници. В полемиката ще вземат участие и двамата кметове на двете елементи на кипърската столица, които от години дружно оферират хрумвания за отварянето и съживяването на тази неповторима историческа част.

Домакин на конференцията е Центърът за образни изкуства и проучвания в Никозия на фондация „ Костас и Рита Северис ” – първият и единствен към този момент общ музей на двете разграничени кипърски общности. Открит преди 4 години, той стана притежател на „ Гран при ” на програмата „ Европа Ностра ” за 2017 година /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР