Никоя от партиите няма интерес коалицията да се разпадне. Това

...
Никоя от партиите няма интерес коалицията да се разпадне. Това
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Никоя от партиите няма интерес коалицията да се разпадне

Никоя от партиите няма интерес обединението да се разпадне. Това съобщи в изявление за предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия някогашният длъжностен правосъден министър и сегашен парламентарен арбитър проф. Янаки Стоилов.

Според него в областта на правосъдната власт има и институционални, и лични политически претекстове. По думите му би трябвало преди всичко да се посочи какви функционалности и конструкция би трябвало да има Висшия правосъден съвет (ВСС).

Според него рискът този състав на Висш съдебен съвет да не освободи Иван Гешев от поста на основен прокурор е огромен.

„ За мен е значимо правосъдният министър да показа солидни доказателства. Ако има такива, министърът не би трябвало да се въздейства от комфортния миг “, акцентира конституционният арбитър.

Янаки Стоилов разкри и по какъв начин би трябвало да се случи правосъдната промяна.

„ Съдебната промяна значи повишение на качеството на юридическото обучение. Единен държавен изпит с присъединяване на Министерство на правораздаването, с цел да има уеднаквяване на критериите за оценяване на познанията. Промени в състезанията, изключително за кариерното развиване. Следващият въпрос е за метода на систематизиране на делата – да се регистрира типа на съдилищата. Не е обикновено всеки съд да има характерни свои правила “, уточни той.

По думите му е значима и тематиката за правосъдната карта.

„ Без да се утежнява достъпът на жителите до правораздаване, да се увеличи потенциалът на активността на другите съдилища. Електронно правораздаване, типа и структурата на Висш съдебен съвет, уточняване на пълномощията на основния прокурор. Само два от тези въпроси опират до Конституцията. Хората ще схванат дали има правосъдна промяна, или не, когато имат налично, навреме правораздаване с по-висока правдивост “, безапелационен бе Янаки Стоилов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР