Никоя от индустриите, движещи световната икономика, не порасна толкова по

...
Никоя от индустриите, движещи световната икономика, не порасна толкова по
Коментари Харесай

Характерът на Мбапе разколебава купувачите

Никоя от промишленостите, движещи международната стопанска система, не порасна толкоз по време на огромната криза, колкото тези, свързани със спорта. Начело на тях, с главозамайващия растеж от един милиард евро годишно, стои футболът. Мигновеният гърмеж на най-популярния бизнес в света слага основите на една занапред идна да се дефинира комерсиална действителност, с сложни за дешифриране кодове от феновете-консуматори, а също и от футболистите. Навлизащите в този пазар предприемачи сочат, че се отваря цяла една нова епоха на неподозирани благоприятни условия. Добавят, че най-очевидният знак на това бе показан на огромната сцена тази пролет и е едно френско момче на 18 години. То се назовава Килиан Мбапе, призвано е да катализира у себе си цялата тази бизнес сила и подхранва също толкоз сигурност, колкото и подозрения.

Пари Сен Жермен, Реал Мадрид, Арсенал, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Ливърпул показват цялата си мощност, с цел да опитат да привлекат нападателя на Монако. Тези маневри на шестте мултинационални корпорации събират у себе си една невиждана суперструктура от компании в региона на консултантската активност, посредничеството и анализирането. Само проучванията, поръчани за проучването на действителния капацитет на Мбапе, костват стотици хиляди евро. Сондажът не цели само да го оцени обективно в технико-тактически проект. Лупата на първо място е ориентирана към оправдаността на готвеното влагане.



Монако, настояват близки до интервенцията източници, е получил оферта от 135 млн. евро от ПСЖ и се чака Мадрид да вдигне мизата. Парижкият клуб демонстрира цялостен интерес към играча и има неограничен финансов запас. Президентът му Ал-Келаифи постоянно може да надцака всекиго. Консултираните сътрудници считат, че транзакцията най-после ще доближи сумата от 150 милиона. Ще бъде, и то с огромна разлика, рекордният трансфер в историята и ще съставлява невероятен риск. Никога не са се плащали чак толкоз пари за едно още толкоз незряло момче.

Ди Стефано подписа с Мадрид 27-годишен; Марадона отиде в Барселона на 22; Роналдо дойде в Барса на 19 с един изигран Мондиал зад тила си; Зинедин Зидан счупи международния трансферен връх 29-годишен, когато подписа с Мадрид, а и към този момент имаше „ Златна топка”; Кристиано Роналдо се причисли към Мадрид на 26, а Юнайтед заплати 120 млн. за Пол Погба, когато той бе 23-годишен и към този момент бе издаден в четири сезона на топ равнище в Ювентус. Всички гореизброени притежаваха огромен професионален опит зад тила си и личностното израстване, което липсва на Мбапе.



Един от забърканите в скаутирането на нападателя специалисти, на заплата в делегирана във Франция компания, желае категорично да резервира анонимност преди вземането на отношение поради конфиденциалността на работата си: „ Чисто футболният капацитет на Мбапе е най-големият, който се е виждал на пазара от времето на появяването на Лионел Меси. С една разлика: през 2005 година Меси не можеше да бъде платен, тъй като Барса не го продаваше. От продажбата на Роналдо през 1996 година не сме били изправяни пред сходна договорка. Всеки изигран от момчето мач усилва сигурността в техническия му капацитет. Растат обаче в същото време подозренията към манталитета му. Как да бъдем сигурни, че няма да се държи като един Анелка или Кака? Целите, пред които му следва да се изправи, са прекомерно огромни, с цел да не дадат отражение върху характера му.”

В тъмния свят на футболните сътрудници Никола Анелка, платен от Мадрид през 1999 година от Арсенал, е парадигмата на прецакването. Следящите Мбапе медиатори напомнят, че предпазливостта би трябвало да бъде удвоена, тъй като: 1) френските играчи, които са водачи в своите клубове отвън родината си, просто не съществуват; 2) френските играчи от африкански генезис реагират на големите упования при неизбежните разочарования със саморазрушителния комплекс на жертвата. Това чувство за гонене го назовават „ анелкизация”.



В последните месеци скаутите следват протокола: търсят знаци, които биха провокирали анелкизация в бъдещето. На първо място, предизвестяват за безграничната смелост в думите на Мбапе („ За да удържа на напрежението, би трябвало единствено да бъда себе си… Аз съм във възрастта, в която се нуждая от игрови минути, и този сезон дадох своя принос, тъй като играх… Футболист, който не играе постоянно, стопира да дава принос, а този параметър ще е от основополагащо значение за мен… Бъдещето си ще реша само аз. Никой няма да ми наложи нищо!”.

Зад кулисите представителите на Мбапе не са отхвърлили нито една оферта от никого. Изслушват всички пратеници на всички клубове. И не изискват игрови минути. Те изискват неоспоримо титулярно място за своя клиент. Без значение коя ще е определената му дестинация.



НИТО ДОРИ МАРАДОНА

Има пратеници на клубове купувачи, сочещи, че даже и толкоз бъбрив талант като Марадона не се е показвал толкоз самоуверен при идването си в Барса през 1982 г.; даже и Зидан не си е разрешавал толкоз хвалба при идването си в Мадрид със извоюван Мондиал и „ Златна топка”. Липсват от страна на Мбапе думи на благодарност към Монако, който му даде път и още му заплаща заплатата. Скаутите са озадачени от цялостната липса на боязън в думите му и сочат, че страхът е целесъобразен при младеж, който е изправен пред непознати обстановки. Смятат, че Мбапе се показва съмнително, което подсказва две други възможности: или сме очевидци на същински „ просветен”, който има вродената дарба да планува неизбежните очакващи го в огромен клуб компликации и знае по какъв начин да се оправя с тях, или е невнимателен и ще му е мъчно да се приспособи към живота в гранд, както се случи с толкоз доста преди него, смазани от тежестта на потребността да оправдаят големите парични инвестиции в тях.

Спортният шеф на Монако Антонио Кордон споделя, че Мбапе е „ положително момче”, „ без предразсъдъците на звезда”. Френската преса в един глас припява в тона. Официално всичко е мед и рози. Професионалистите, които се грижат за парите на изживяващата взрив футболна промишленост, обаче сочат, че и цялата нерешителност на света е дребна, когато ще се похарчат 150 млн. евро за голобрадо хлапе с ореол на оракул.



РИТУАЛИ ЗА ОСМИСЛЯНЕ НА ФУТБОЛА

Консенсусната версия във френската преса безспирно повтаря, че Уилфрид Мбапе, патриархът, е основният напътстващ подредения живот на сина си Килиан – извънредно образовано, рационално и внимателно момче. От години тамошните медии се стремят да създадат по този начин, че локалните футболни звезди да не свършат като гангстери, които живеят съгласно канона на гето рапа. Появата на голмайстора на Монако е посрещната с облекчение. Авторът на 15 гола в 29 мача по пътя към купата в Лига 1 е чаканата от всички фигура преди Мондиал 2018.

Пресата е оптимистично настроена. Анализаторите, представляващи готовите да дадат над 100  млн. евро за Мбапе, обаче не могат си разреши еуфория. Разравят всеки подробност и гледат с съмнение жестовете, с които той доукрасява играта си. Според тях манията да чества головете като Тиери Анри и изненадващото му изрусяване на косата сочат към болна потребност от ритуали, които да осмислят работата му, когато за едно 18-годишно момче това да играеш футбол би трябвало единствено по себе си да е крайната цел. Във Франция не липсват прецеденти на феноменални юноши, които първоначално са отдадени и дискретни, след това стартират да обичат камерата и най-после записват рап албуми и се явяват пред арбитър.
Диего Торес, „ Ел Паис”
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР