Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината,

...
Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината,
Коментари Харесай

Само президентът проявявал разбиране към журналистите

Никоя ера не е удобна за журналиста, отдаден на истината, а първата жертва на всяка тирания е истината на върха на перото. Това се споделя в адреса на президента Румен Радев до Съюза на българските публицисти по случай 175 години българска публицистика и 125 години от основаването на проведено журналистическо придвижване у нас.

Днес той отличи Съюза с почетен президентски плакет " Св. св. Кирил и Методий ".

В своя адрес до Съюз на българските журналисти президентът изрази убеденост, че и през днешния ден в българските медии има персони, които знаят, че публицистиката е на първо място задача и по-късно специалност . Той подсети и че свободата на словото не е отговорност единствено на издатели и публицисти, само че и борба на всеки жител.

Румен Радев уточни, че озаптяването на свободното слово през днешния ден е въздигнато в комплицирана и ефикасна система. По-огорчаваща от експанзията на цензурата съгласно Радев обаче е моралната алтернатива на автоцензурата , пред която са изправени от ден на ден български публицисти.
 България остава на 111-о място в света по независимост на медиите
България остава на 111-о място в света по независимост на медиите

Изпреварват ни даже страни като Косово, Албания, Босна, Черна гора и Сърбия, които не са в Европейски Съюз

" След тридесет години демократични промени родната публицистика живее в паралелни действителности . От една страна, действителността на тези, които комфортно не виждат проблем с медийната среда в България. От друга - тази на трагичния срив на страната в световните ранглисти за независимост на словото ", разяснява той. Според него фактът, че България се подрежда едвам на 111-то място по независимост на словото е " позорно " . Каквато е свободата на словото, такава е и демокрацията, уверен е той.

По думи на Радев у нас само президентската институция проявявала схващане и говорела намерено за проблемите на българската публицистика.

От своя страна ръководителят на Управителния съвет на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова прикани за действителен разговор със законодателната власт и отчитане на позициите на Съюз на българските журналисти, когато се оферират законодателни промени, които регламентират активността на медиите в България.

" Репортери без граници " с паника за медийния климат в България

Натискът върху самостоятелните медии е последователен през последните 10 години, разясняват от Съюза на издателите в България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР