Никоя друга професия, освен може би тази на полицая и

...
Никоя друга професия, освен може би тази на полицая и
Коментари Харесай

Най-ужасяващите археологически находки

Никоя друга специалност, с изключение на може би тази на служителя на реда и доставчика на пица, не е по-погрешно представяна в киното от тази на археолога. Във филмите, археолозите са все блестящи персони, рискуващи живота си в гонене на знание, до момента в който антични артефакти и клопки пречат на напъните им. Те непрекъснато отварят от дълго време изгубени, прокълнати гробници и се натъкват на обладани от злото пещери, все в името на науката. В реалност обаче всички знаем, че археологията въобще не наподобява на това. Всъщност е много по-ужасяваща.

Ужасените мумии

През 1886г египтологът Гастон Масперо прави своята еднообразна работа – вади мумии от саркофазите им, развива ги и записва досадни бележки. Тогава обаче се натъква на извънредно елементарен саркофаг. За разлика от кралете и кралиците, с които е работил през по-голямата част от кариерата си, този саркофаг не издава никаква информация за намиращото се вътре.

Дори още по-странно, тялото е обгърнато в овча кожа, която е била считана за нечиста от античните египтяни. Когато развива мумията, Гастон открива, че ръцете и краката на натрупа са били завързани по някаква необяснима причина. И тогава, вдигайки взор нагоре, той зърва едно ужасено, викащо лице.

Заради овчата кожа, вързаните крака и измъченото изражение, специалистите тогава считат, че индивидът (кръстено Неизвестен мъж Е) е бил токсичен, заровен жив или по някакъв метод малтретиран преди да почине. Сега обаче, след доста по-подробни проучвания върху мумифицирането и още непокътнати образци, към този момент разбираме какъв брой нелепа е била тази доктрина. Не тъй като мумията не е имала ужасено изражение, а тъй като в действителност това е при всички мумии.

Ако челюстта не е крепко стегната по време на мумифицирането, тя се отваря при процеса на разложение. Но не всички култури вземат това поради, а от време на време пък просто възлите се развързват или изхлузват. Затова, с изключение на Неизвестен мъж Е, има още няколко такива ужасени мумии, открити при разнообразни разкопки по света.

Масовият гроб на обезглавените викинги

Археолози разкопавали част от отегчителен остарял път в Дорсет, когато изненадващо се натъкнали нещо много вълнуващо: всеобщ гроб с обезглавените остатъци на 54 викинга. Когато стартират деликатно да записват местоположението на костите, те виждат нещо много извънредно – костите на краката, ръцете, торса и главата били подредени във обособени купчинки.

Но за какво? Какво се е случило? Според първичната доктрина, откакто са били хванати от жителите на близко село, което по някакво знамение е оживяло след викингско нахлуване, самите викинги са били убити, а труповете им са съблечени и разчленени.

Това обаче не изяснява за какво викингите са били обезглавени посредством невероятни, доста прецизни удари с меч начело обратно. След като отхвърлят първата си доктрина, археолозите настояват, че в действителност по-вероятно е викингите да са били пожертвани при доста следен и чудноват обред, неподходящ на никоя близка просвета по това време.

Планинската моа

През 1986г експедиция потегля към връх Оуен в Нова Зеландия с желанието да изследва обширната мрежа от пещери под планината.

Зловеща атмосфера, изолирана експедиция, неразучени пещери. Звучи като продължение на „ Спускането “, само че сякаш още по-страшно. Когато изследва коридора сред две пещери, екипът се натъква на нещо много обезпокоително: купчина странни кости. Кости с към момента непокътната кожа, съвсем свежа. Както и това нещо:

Оказва се, че екипът е разкрил 3000-годишни остатъци на планинска моа – птица, която някак е съумяла да изчезне, макар че е разполагала с нокти, на които може да завиди даже велоцираптора.

Гробницата на загадъчните черепи

През 2009г археолози изследват дъното на праисторическо езеро в Мотала, Швеция и попадат на основите на мистериозна каменна конструкция. Залавят се за работа и не след дълго изравят скотски остатъци, каменни инструменти… и 8000-годишните черепи на 10 души, деца и възрастни.

В следствие попадат и на 11-ти череп, заровен надълбоко в античната тиня на езерното дъно. След това пък откриват фрагменти от един от другите черепи, съзнателно натъпкани в кухината на 11-ия череп.

Нека да преговорим: По някакви необясними за нас аргументи, някакво антично общество евентуално е изколило 11 души в каменна къща посред езерното дъно, след което е натъпкало черепа на единия труп в черепа на различен.

Но това не е всичко. Преди да бъдат наврени в гробницата, няколко от телата били пронизани с прът и запалени. В два от черепите даже към момента стоели коловете.

Официалните теории са доста, от странни погребални практики до група воини, набили на прът черепите на своите врагове. Според нас обаче загадъчните праисторически хора, които са затворили костите там, в действителност са били положителните и просто са избавили света от вампирите.

Каналните бебета

Група археолози, проучващи канал под римска баня в Ашкелон, Израел, откриват стотици хиляди дребни кости. Надеждата им, че са попаднали на антично римско KFC, вместо на бебешко гробище умира, когато за техен смут стартират да намират черепи и осъзнават, че са затънали до кръста в клоака, предопределена за изхвърлянето на новородени.

Всичко на всичко, археолозите откриват близо 100 тела и никой не знае за какво те са там. Първоначално се счита, че ямата е употребена за изхвърлянето на момиченца, което е ужасяващо, само че има логичност, имайки поради, че по това време са се отнасяли към дамите със същото почитание, както към тоалетната хартия. Анализите обаче демонстрират, че доста от костите са на момчета и мистерията остава.

Хората от тресавището

Торфените фермери в Северна Европа заслужават съжалението ви. Освен че имат една от най-депресиращите работи на света – торфът напълно не е толкоз занимателен, колкото златото или понитата – те постоянно се натъкват на кошмарни находки като тази:

Това за жалост е тъкмо каквото наподобява: убити хора, препоръчани като подарък при някакъв чалнат торфен обред. Един от труповете споделя много ясна картинка: Той е погубен зимата след неприятна годишна продукция. По лицето му има следи от брада, което демонстрира, че е бил държан в плен и не му е позволявано да се бръсне в дните преди гибелта си. Погребан е тъкмо в средата на торфено тресавище.

Точно по този начин, бил е погубен и предаден на торфа за добра годишна продукция.

Древна химическа война

През 1933г археологът Робер дю Меснил организира разкопки в региона на Дура-Европос, където античните перси са обсадили римляните. Там французинът открива няколко тунела, което е нещо предстоящо при обстановка на блокада. Необикновеното се оказва купчината от 19 римски боеца в единия тунел, всички изглеждащи като че ли са умрели, бягайки от нещо. Какво може да е имало в другия завършек на тунела, че да ужаси и да убие 19 римлянина толкоз бързо?

Един персийки боец, открит вкопчил се обезверено в бронята си, вечно застинал в този под паника миг.

Прибавете към това и обстоятелството, че по стените са открити следи от сяра и битум. И по този начин, имаме един ужасяващ персиец, починал в гърчове; 19 римлянина, умрели до момента в който бягат в противоположната посока; следи от сяра по стените.

Може да наподобява като обладаване от дявол, само че има и някои по-достоверни теории. Заключението на археолозите е, че това е един от най-ранните опити за химическа война.

Римляните чули персите да копаят подземен, по тази причина насочили своя тунел към врага. Техният бил по-плитък от персийския, по тази причина проектът бил римляните да ги изненадат от горната страна. Но никоя от двете страни не била сюрпризирана: персите също чули римляните да копаят.

Те им устроили капан. Тъкмо когато римляните пробили, персите запалили своя тунел и хвърлили сяра и битум в пламъците. Разчитали на естествените течения да отведат отровния дим към врага. Един боец обаче не съумял да се измъкне и умрял, жертва на своите. Римляните били обхванати от задушаващия газ, който се трансформирал в сярна киселина в дробовете им.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР