Никой в НАТО не можеше да предвиди колко време ще

...
Никой в НАТО не можеше да предвиди колко време ще
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Трябва ни ескадрила, иначе първите 8 изтребители ще са безсмислени


Никой в НАТО не можеше да планува какъв брой време ще продължи войната, само че аз не чаках да бъде къса, тъй като знаех, че украинската войска няма да се съобщи толкоз елементарно. Това показа в изявление за " Лице в лице " по bTV министърът на защитата.

Относно военно-техническата помощ министър Заков изясни, че визитата на украинските специалисти у нас е завършило.

Изводите са, че българските военни фабрики имат потенциала да ремонтират бронирана техника като танкове и бронетранспортьори, увери той.

По думите му към момента в България не е достигнала такава украинска техника, защото е належащо софтуерно време.

По отношение на тематиката с изпращането на оръжие за Украйна министърът на защитата изясни, че настоящето законодателство не разрешава на държавното управление да изпрати оръжие, тъй като едно такова решение би трябвало да мине през утвърждението на Народното събрание, което по думите на Заков е " недостатък ", а рецесията изисква " бързи решения ".

Военният министър бе безапелационен, че сме в положение да пазим българското небе и за задачата имаме готови водачи. Отбеляза обаче, че заради неналичието на някои качества би трябвало да се възползваме и от помощта на нашите съдружници от НАТО.

Няма директна военна опасност за националната ни сигурност, има обаче съществени опасности, които би трябвало да бъдат добре разпознати. Най-големият риск би бил войната да излезе отвън границите на Украйна, като НАТО работи това да не се случи. Други опасности са хакерските атаки, разясни министър Заков.

Той посочи още, че член 5 от НАТО е безапелационен и задължението към него е стоманен и изрече мнение, че Русия не би позволила риск за националната си сигурност.

На въпрос за изтребителите F-16 министърът на защитата съобщи, че първите самолети би трябвало да дойдат през първото тримесечие на 2025 година

Министър Заков уточни, че България би трябвало да разполага с ескадрила (16 изтребители), другояче " първите 8 самолета стават безсмислени ", и добави, че за втората численост от 8 самолета чакаме оферта от американската страна.

Относно образованието на водачите за F-16 Заков сподели, че то върви по график.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР