Никой от четиримата номинирани кандидати за парламентарен председател не събра

...
Никой от четиримата номинирани кандидати за парламентарен председател не събра
Коментари Харесай

НС не избра председател, Росен Желязков и Никола Минчев отиват на втори тур

Никой от четиримата номинирани претенденти за парламентарен ръководител не събра болшинство. Развръзката ще се случи на втори тур сред двамата, получили най-вече гласове - Росен Желязков и Никола Минчев. Преди това обаче от ГЕРБ желаеха 15 минути отмора.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС получи най-вече гласове - 103 от депутатите на своята партия и от групата на Движение за права и свободи. Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия получи единствено вота на своите съпартийци - общо 27, Никола Минчев събра 74 гласа, отхвърлена беше и номинацията на Петър Петров.

Преди вота от Движение за права и свободи направиха изказване, че ще поддържат Росен Желязков, а от " Български напредък " се въздържаха на първия тур.

" Движение за права и свободи и този път ще подкрепим традицията - претендента на най-голямата парламентарна група ", сподели Йордан Цонев преди гласуването. Той прикани още преди вота Росен Желязков да не помни коя група го е избрала. Цонев уточни, че единствено един път се е отклонило от последователността си - не е подкрепило неписаното предписание единствено в 45-ото Народно събрание. Цонев подсети, че последния път е подкрепило Никола Минчев точно тъй като е бил излъчен от най-голмата ПГ в 47-ото Народно събрание, която беше Политическа партия.

 Снимка: Bulphoto

Четиримата бяха показани от своите групи.

" Росен Желязков не може да се крие зад непозната отговорност ", означи при представянето на номинацията на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите й " той няма да наложи правото на силата пред силата на правото ". 

" 48-ото Народно събрание има потребност от ръководител да е пръв измежду равни ", уточни Цончо Ганев при представянето на кандидатурата на техния претендент - юрист Петър Петров.

" Да, в действителност, има традиция, по-скоро процедура, при която ръководителят се избира от най-голямата политическа мощ ", сподели ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров. Но също по този начин подсети, че нееднократно е имало изключения и това през днешния ден се постанова поради мощно фрагментирания парламент.

Той прикани за мажоритарен метод предвид на личностните качества на съответния претендент. Той е Никола Минчев - човек, който се трансформира в знак на професиионализъм ", установи Гюров. Депутатът от Политическа партия беше безапелационен, че Минчев знае по какъв начин " да бъде пръв сред равни ".

Соцлидерката Корнелия Нинова пък показа претендента на " Българска социалистическа партия за България " - Кристиан Вигенин. Нинова уточни, че той нееднократно е успявал да овладее пленарната зала в сложни моменти и бил " наставник " на младите депутати от Политическа партия. Той няма да нарушава Конституцията, даде обещание още Нинова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР