Никой няма особено желание да се сблъсква с Жената-чудо. Спорът

...
Никой няма особено желание да се сблъсква с Жената-чудо. Спорът
Коментари Харесай

Нетаняху се скара с Жената чудо и заложи на предизборна кампания срещу арабите

Никой няма изключително предпочитание да се сблъсква с Жената-чудо. Спорът сред актрисата Гал Гадот, която извършва основната роля в американския кинохит, и Бенямин Нетаняху свидетелства, че израелският министър председател няма нищо срещу да употребява популистка реторика.

Конфронтацията, в която попадна израелската актриса Гал Гадот, превъплътила се в супергероинята Уондър Уоман, породи към един от най-силните причини на Нетаняху и неговите хора: да не се гласоподава за дясната партия " Ликуд " на парламентарните избори на 9 април ще значи да се основат условия за болшинство, в което израелските арабски партии ще диктуват волята си. Накратко, както сподели Нетаняху, нещата се свеждат до избора " Биби или Тиби ", като Биби е прозвището на премиера, а Тиби - името на един от арабските израелски водачи.

Бенямин Нетаняху се опълчи, когато друга известна израелска актриса, Ротем Села, изрази мощното си отвращение пред това размишление и съобщи, че арабите, както и гласоподавателите от левицата, също са " човешки същества " и че Израел е " страна на всички свои жители ".

" Израел не е страна на всички свои жители ", отвърна Нетаняху. " Според фундаменталния закон за Нацията, признат предходната година, Израел е националната страна на еврейския народ и само на еврейския народ ", сподели той по отношение на текст, разпалил

страховете у израелците неевреи, че ще станат жители " второ качество ".

В този миг Гал Гадот се притече на помощ на Ротем Села. Актрисата се разгласи за толерантност и разговор, препрати обръщението, оповестено от Ротем Села и я увери, че тя е " източник на ентусиазъм ".

Нетаняху носи виновност " освен за расизъм, само че и за умишлен расизъм ", споделя на собствен ред Саусан Захер, заместник-директор на правозащитната организация " Адала " на арабската общественост в Израел. " До какво може да докара сходно втълпяване на ненавист срещу арабите на място, на улицата? ", пита тя.

Израелските араби, потомци на палестинци, останали в земите си след основаването на Израел през 1948 година, съставляват към 17.5 % от популацията на страната. Като израелски жители, те имат право да гласоподават. На изборите израелските араби са представлявани от разнообразни партии.

Още през 2015 година Нетаняху се заигра със страховете на десницата, размахвайки в самия ден на изборите

призрака на арабските гласоподаватели, които " се стичат всеобщо " пред урните.

Тогава той си навлече рецензии, в това число от американския президент Барак Обама, и сервира извиненията си след изборите.

Някои специалисти считат, че думите и дейностите на Нетаняху отразяват не толкоз персоналните му убеждения, колкото прословутия му инстинкт за оцеляване.

Върнал се на власт преди 10 години, този път Нетаняху е изправен пред сериозна конкуренция в лицето на военачалник Бени Ганц, някогашен шеф на генералния щаб. Освен това е застрашен от правосъдно дело за корупция, а и знае, че политическият " курсор " в Израел в последните години се е преместил надясно.

 Актрисата Гал Гадот
© Associated Press

Актрисата Гал Гадот

Допитванията демонстрират, че партията му " Ликуд " евентуално ще бъде изпреварена от центристката листа на Ганц с огромен брой места Според прогнозите за резултатите на останалите десни обединения обаче Нетаняху остава в най-хубава позиция да образува ръководещо болшинство.

Нетаняху не желае да оставя нищо на случайността. Накара две националистически религиозни партии да включат в листите си претенденти на крайнодясна партия, необятно възприемана като расистка. Целта: да се подсигурява на десницата допустимо най-вече места за основаване на коалиция, въпреки и с риск в Народното събрание да влезе представител на тази крайнодясна партия.

" Неговата същинска борба е да остане министър председател и да не влезе в пандиза ",

споделя Гидеон Рахат от мозъчния концерн Израелски институт за народна власт. Риториката на Нетаняху за " лова на вещици ", на който бил подложен, или за " подправените вести ", припомня тази на " приятеля " му Доналд Тръмп. Той не се въздържа да употребява имиджа на американския президент в своята акция.

В това отношение разногласието, в който бе въвлечена Гал Гадот, може да се окаже благословия за Нетаняху. " Това е както когато Тръмп се сърди на някои от шоубизнеса ", споделя преподавателят по политология Реувен Хазан.
Кампанията на Нетаняху е в духа " ние против другите ", добавя той. И по този начин ще е до 9 април, защото Нетаняху " си дава сметка, че води борба за оцеляването си "./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР