Никой няма очаквания. Общият извод, който може да се направи

...
Никой няма очаквания. Общият извод, който може да се направи
Коментари Харесай

Панчугов: Никой няма сериозни очаквания към тези избори

" Никой няма упования. Общият извод, който може да се направи на база на това, което се вижда е, че никой няма съществени упования към тези избори. И това в действителност в най-голяма степен би доразколебало хората, които към момента не са решили дали ще гласоподават на тези избори. Няма вдъхновяващи послания, няма сякаш предпочитание да се завоюват идващите избори, няма отговаряне на тактиката след изборите. Отново виждаме държание, което по-скоро споделя дано да забележим какво ще стане на изборите, а по-късно ще го мислим ", съобщи в изявление за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

След регистрациите на партии в ЦИК видяхме какви бяха посланията, които те насочиха към своя електорат. Панчугов проучва точно тях и разяснява по какъв начин могат да се отразят върху парламентарните избори на 2 октомври. Той съобщи, че към този миг по-скоро не виждаме същински послания, а по-скоро виждаме продължение на тактиките на партиите от предходните избори.

" Управляващите са фиксирали посланията си към битката с корупцията и нуждата да освободят страната от мафията, а всички останали по-скоро съгласно мен са се отдали на инерцията ", съобщи Панчугов.

Той съобщи, че съгласно него с това държание по-скоро ще отблъсне гласоподавателят, тъй като демонстрира индиферентност.

Панчугов уточни и по какъв метод би изглеждал идващият парламент.

" Доколко ми демонстрират социологическите изследвания, с огромна доза възможност може да чакаме подобен парламент, който да се озове в сходна безизходна обстановка – да не може да създаде държавно управление ", сподели той.

Политологът съобщи, че в този смисъл тези, които са изключени по хипотеза, от правенето на държавно управление – ГЕРБ, Движение за права и свободи, евентуално от тяхна позиция няма смисъл да хвърлят запас за избори, от които нищо не зависи.

" За останалите обаче този вид държание, в което те самите смъкват залога и споделят вижте ние сме в невъзможност и няма какво да създадем е в най-голяма степен губещо, а тъкмо противоположното би спечелило гласове ", уточни той. Панчугов изясни, че е нужно държание, което демонстрира предпочитание за ръководство, държание, ясна визия за ръководство и споделя ние знаем какво вършим. " Към този миг такова отсъства измежду останалите политически обединения, които се борят за идващия парламент и това е проблем. За тях самите и за българските жители също по този начин ", сподели той.

Политологът разяснява за какво чуваме кой с кого няма да се коалира вместо да се приказва противоположното - бъдещи обединения в идващия парламент.

" Нямат безусловно никаква концепция за това какво в действителност е обединяването, какво в действителност прави една коалиция, витална и жизнеспособна. Той сподели, че диалогът е закрепен върху това ще се коалират ли, няма ли, а не върху това за какво биха се коалирали, в името на какво и с цел да се реализира в последна сметка какъв вид смяна.

" И това демонстрира надълбоко недоумение на обстановката сега, такава, каквато е тя. Коалициите нямаше да сработят също по този начин, в случай че бяха направени по този начин, както беше образувано предното ръководство. За да имаше късмет някоя коалиция да събере повече в сравнение с съставните си елементи, тя трябваше да излъчва тъкмо това – обединяване към ясни правила, обединяване към ясни имена в идващото държавно управление, обединяване към ясно написани и доста съответни политики за идващото ръководство ", сподели той.

Според него единствено такова обединяване и коалиция би била печеливша на тези избори след всичко, което се случи през миналите две години.

" За страдание, явно българската политическа класа е неспособна да създаде подобен вид обединяване сега. И в този смисъл ние сме в обстановката, която беше единствената допустима – всеки ще се опита да активизира максимума на своята лична поддръжка, надявайки се, че по знамение ще създаде държавно управление по-късно. Въпреки че такова знамение по-скоро аз не чакам ", съобщи политологът.

Панчугов направи прогноза какво да чакаме след изборите.

" Различия ще има, най-малкото има доста неясноти към това дали Има Такъв Народ ще бъдат част от идващия парламент, какъв брой огромна тъкмо ще бъде групата на „ Възраждане”, дали Стефан Янев ще откри място в новия парламент " сподели той. Политологът добави, че в този филм евентуални нови съдружни формули са налични в идващия парламент. " Аз персонално не считам, че едно ръководство образувано още веднъж към голям компромис би било стабилно. Опасявам се, че влизаме в следващата серпантина от избори до момента в който в действителност някоя от всичките обединения успее да роди водач ", акцентира той.

Според Панчугов, шансът Има Такъв Народ да отпаднат става все по-реален на фона на течащата предизборна акция, неналичието на готовност, неналичието на постоянни послания.

" Според мен твърдото ядро на Има Такъв Народ е извънредно свило се и даже при ниска изборна интензивност, надали ще създаде задоволително висок резултат, с цел да успее Има Такъв Народ да влезе в идващия парламент ", съобщи той.

Той уточни, че ГЕРБ като цяло резервират своята поддръжка такава каквато е била и в средата на предходната година.

" В този смисъл по-скоро виждаме постоянна готовност на ядрото на ГЕРБ, което беше втвърдено към всички офанзиви без действителен резултат, който бяха отправени към партията. Но по-скоро това, което ги направи първа политическа мощ е рухването на останалите политически обединения. Тук не приказваме за разширение на поддръжката на ГЕРБ, тук приказваме за стесняване на поддръжката изключително към „ Продължаваме промяната”, акцентира политологът. Той сподели, че поддръжката, се е свила най-много поради откровения политически безпорядък, който произвеждаха Политическа партия, както със своята връзка, по този начин и с искрено несигурните и доста безредни решения, които се вземаха в границите на този управнически мандат.

" Оттам в действителност виждаме това превръщане на наклонността. Сега въпреки всичко става дума за много близки разлики, за всеки един миг резултатите могат да се трансформират в резултат на акция или на едно или друго политическо обръщение. Така или другояче приказваме за промени в границите на 1-2 %, които превърнати в действително посланичество, т.е. в депутати в идващия парламент, са много надалеч от това да е разликата сред правене на държавно управление или неналичието на такова ", сподели той. Политологът сподели, че всички диалози, които виждаме да се водят сред ръководещите в действителност не са диалози, които целят устойчиво управническо болшинство, те са диалози, които целят двата-трима депутати повече. " И това въпреки всичко продължава да бъде много надалеч от сформирането на болшинство в Народното събрание. Като това са много ниски цели, които за жалост очевидно удовлетворяват политическите формати ", сподели Панчугов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР