Никой няма да жертва нищо при преговорите с България –

...
Никой няма да жертва нищо при преговорите с България –
Коментари Харесай

Македонски историк: Няма да жертваме нищо при преговорите с България

Никой няма да жертва нищо при договарянията с България – те ще продължат в комисията, без значение, какво се случва в полето на политиката. Ние сме комисия от учени и от тази позиция ще продължи нашата работа, без да обръщаме внимание, какво се случва в политически проект ”, съобщи историкът Драги Георгиев, който управлява македонската част на интердисциплинарната комисия сред България и Северна Македония.
На въпрос дали ще бъдат преодолени съществуващите сега разлики, той акцентира, че решение може да бъде открито при съществуването на благосклонност от двете страни. Разговорите ще покажат, какво ще бъде това решение, само че „ няма да има жертви нито от едната, нито от другата страна ”.
Според изказването му, договарянията се водят и ще продължат към честването на Гоце Делчев.
„ Има няколко текста, които би трябвало да съгласуваме. Проблемът породи към някои формулировки, свързани повече с сегашното, в сравнение с с предишното ”, акцентира Георгиев.
Индиректно се преговаряло и за проблемите към македонския език, само че не по метода, по който са били интерпретирани от медиите ”. 
Припомняме, че България към този момент утвърди Рамковата позиция във връзка с европейската вероятност на Албания и Северна Македония, която предложи вицепремиерът Екатерина Захариева. В нея се показва, че " България ще поддържа на Съвет " Общи въпроси " (15 октомври) и на Европейския съвет (17 октомври) изводи за започване на договаряния за участие в Европейския съюз с Република Северна Македония и Република Албания, само че ще следи те да съблюдават добросъседските връзки ".
Преди провеждането на първата междуправителствена конференция, която утвърждава преговорната рамка, България ще упорства за ясни критерии по осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, изключително що се отнася до работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси. Обърнато е особено внимание на въпросите по отношение на езиковата норма и потребление цялостното име на Република Северна Македония. Какви още са изискванията на страната ни, с цел да поддържа прилежащите страни - вижте в ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР