Никой няма да бъде ощетен. Така социалният министър Бисер Петков

...
Никой няма да бъде ощетен. Така социалният министър Бисер Петков
Коментари Харесай

Петков: С новата формула за пенсиите никой няма да бъде ощетен

" Никой няма да бъде ощетен ”. Така общественият министър Бисер Петков отговори на въпрос за новата формула за пенсиониране, оповестява БГНЕС. „ Това, което вършим, са планове със съдействието на Национален осигурителен институт и подготовка на съответни текстове за изменение в Кодекса. Говоря за преходна наредба, с която да се даде правна опция на лицата при пенсиониране и пресмятане на самостоятелния им коефициент да изберат да вземат участие и интервалите, които с измененията беше решено да отпаднат. Тоест, в случай че бъде подкрепена такава смяна, в бъдеще хората ще имат опция, при заявяване за разпределяне на пенсия, да изискат тя им да бъде изчислена и по остарялата методика, която беше настояща до края на 2018 година ”, уточни министърът.

Той изясни, че все още могат да бъдат оценени резултатите в границите на средносрочната бюджетна прогноза. „ Знаете, че планирането върви в този интервал и по тази причина предлагането, което ще бъде направено, е тази опция. Тя е преходна наредба и би трябвало да бъде за избран период, да бъде годна до началото на 2023 година, т.е. интервал за 4 години напред ”, уточни Петков.

Той добави, че хората, които към този момент са подали заявление или са получили пенсия съгласно новите калкулации, ще имат 6 месеца, с цел да изискат преизчисляването й по остарялата формула.

„ Още един път прецизираме, че смяната няма никакво отношение към актуалните пенсионери. Тоест в бъдеще множеството хора ще бъдат удобно наранени от промените в пенсионната формула, а за друга част от тях те ще бъдат неутрални, в смисъл, че ще могат да се пенсионират по досегашния ред ”, сподели още министърът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР