Никой не знае колко е рибата в язовир „Студена“, дали

...
Никой не знае колко е рибата в язовир „Студена“, дали
Коментари Харесай

Вадят рибата от язовир „Студена“ най-рано през март

Никой не знае какъв брой е рибата в язовир „ Студена “, дали има задоволително О2 – поради понижения размер на водоема и заледяването, и дали, в случай че почине, водата на перничанинняма да стане отровна.

Марио Антонов от Централната рибно-опазваща организация бил потърсен едвам преди седмица, с цел да спомага за преместването на рибата в язовир „ Пчелина “.

„ Има заплаха рибата да почине под леда. По мое мнение тя е трябвало да бъде извадена от язовира по допустимо най-бързия метод. За мен е безусловно закъсняла реакция. Министерство на околната среда и водите би трябвало да дава отговор за това рибата да бъде преместена от язовира и да не заплашва здравето на перничани “, сподели Антонов пред БТВ.

Ето какво е настоящото положение на язовир "Студена "

Той е безапелационен, че сега изваждането на рибата е невероятно и най-рано това ще може да стане в края на февруари или началото на март. Но това е единствено част от казуса – сега никой няма визия какво е количеството риба в язовира.

Всички гадаят, само че точни данни няма. Не знаят и от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури, излиза наяве от думите му.

„ Реално ние не знам какво е количеството риба, което е в язовира. Според мен няма заплаха от погиване на рибата и натравяне. Ако имаше нещо сходно, до момента щеше да има умряла риба. Към сегашния миг няма такива установени, нито подаден сигнал от РИОВ, нито от Басейнова дирекция. В случай на заплаха от погиване на рибата, ние съгласуваме с Министерство на околната среда и водите нейното пренасяне, ние единствено направляваме самото пренасяне, явяваме се надзорен орган, всичко което се реализира, е под наш надзор, надзор на Агенция по храните, само че след координиране с Министерство на околната среда и водите, които са виновни за рибния запас вътре “, разяснява Галин Николов, шеф на организацията.

Експерт уточни каква опция има Перник

Според Антонов обаче тази позиция е прекачване на топката. Експертът уточни, че от дълго време е трябвало да бъде направена така наречен „ таксация “ – пуска се ток, който зашеметява рибата за малко и тя изплува на повърхността. По този метод се преброява и се добива действителна визия за количествата. Към момента обаче това не е направено и обстоятелствата към създалата се обстановка остават незнайни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР