Никой не знае кога точно е роден Христос, но със

...
Никой не знае кога точно е роден Христос, но със
Коментари Харесай

Защо Коледа е на 25 декември, след като Христос не е роден тогава?

Никой не знае по кое време тъкмо е роден Христос, само че сигурно не е през декември, тъй като по тематиката в Евангелието написа, че „ пастирите живееха навън и стояха на нощна стража, с цел да пазят стадата си “. Вярно е, че зимата във Витлеем е мека, само че съгласно историческите свидетелства през декември стадата не са нощували навън.

Празнуването на Рождество Христово на 25 декември е въведено 300 години след гибелта му от папа Юлий I. Преди това раждането на Исус се е отбелязвало на най-малко три разнообразни дати: 6 януари, 29 март и някъде през юни.

Църквата комфортно избира 25 декември, с цел да яхне езическата традиция от римско време да се чества зимното слънцестоене, т.е. края на късите, мрачни дни и зараждането на пролетта.

Повече за избора на 25 декември, както и от кое място идва традицията да се окачват коледни чорапи – четете на LadyZone.bg
Защо Коледа е навръх 25 декември и от кое място идва традицията с подаръците и чорапите Никой не знае точната дата, на която е роден Христос, само че сигурно не е през декември
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР