Никой не знае какво ще се случи в бъдеще. Когато

...
Никой не знае какво ще се случи в бъдеще. Когато
Коментари Харесай

Шефът на израелския COVID щаб: Може да има нужда от четвърта бустерна доза

„ Никой не знае какво ще се случи в бъдеще. Когато започвахме с имунизацията никой не си мислеше, че 2 дози няма да са задоволителни. И Pfizer, и Moderna и другите компании мислеха по този начин. След 5 месеца ние осъзнахме, че не е задоволително и въведохме 3-тата доза. Надявам се доста, че тази доза ще е задоволителна.

Това съобщи в изявление за Нова телевизия професор Салман Зарка, началник на щаба за битка с ковид в Израел.
 Израел отваря граници за туристи, имунизирани с утвърдени от СЗО препарати Израел отваря граници за туристи, имунизирани с утвърдени от СЗО препарати
За първи път от 20 месеца насам Израел отвори границите си за задгранични туристи, имунизирани не по-рано от шест месеца преди пътуван...

Но дано си напомним какво се случи Хепатит Б, което също е вирусно заболяване – слагаме две дози първоначално и още една бустерна доза след 6 месеца - това е задоволително за доста години напред. Това ли ще е и обстановката с COVID-19 – не знам. Всяка година си слагаме нова ваксина за грип, тъй като вирусът се трансформира всяка година. Не знам какво ще стане с COVID-19, само че би трябвало да подготвим живота си и за нови разновидности, предизвести Зарка. Надявам се три дози ще са задоволителни, само че не мога да обещая на себе си, на моите хора и на вашите хора, че това ще стане. Трябва да изчакаме, добави той. 

По думите на професора – той би желал най-вече от всичко да е оптимист. „ Навсякъде по света сме изтощени от този COVID-19 и желаеме да си върнем живота. Но за жалост това, което се случва по света е, че вирусът се популяризира още веднъж. Това не ни окуражава да честваме тази дребна победа над четвъртата вълна. Трябва да бъдем готови за пета вълна. Първо, тъй като вирусът се популяризира на всички места и второ, притесняваме се от нови разновидности на вируса, които могат да отключат пета вълна. Когато се измъкнахме от третата вълна ние празнувахме успеха и мислехме, че всичко с COVID-19 – е завършило. Сега сме по-смирени и разбираме, че би трябвало да продължаваме да внимаваме и да мислим за петата вълна, даже и надявайки се, че тя няма да пристигна ", изясни Зарка. 

“Когато излязохме от третата вълна, мислехме, че сме се отървали от вируса, че сме свободни и сме победили. Празнувахме! И по-късно пристигна Делта разновидността, като към това би трябвало да прибавим и отслабването на втората доза. Изследванията демонстрираха, че две дози не са задоволителни, с цел да ни предпазят от вируса. За страдание, това докара до 4-тата вълна. Излизаме от тази вълна и мисля, че най-хубавото ни решение беше въвеждането на трета доза. В Израел 4 милиона души одобриха нашата политика и се имунизираха за трети път ”.  

По думите на шефа на щаба за битка с кронавируса в Израел да накарат хората да се реимунизира е било голямо предизвикателство на фона на подправените вести. „ Но, знаете ли, хората схващат и ни чуват. Нарекохме тази вълна –вълната на неимунизираните. Повече от 90% от признатите в болница бяха или неимунизирани или бяха изтекли повече от 5 месеца след слагането на втората доза. Ние говорихме и обяснявахме на хората и по този начин те схванаха, че с цел да се защитят, би трябвало да се имунизират. Не беше елементарно, направихме го, тази тематика към момента е настояща тук. Друг фактор, въпреки и не главен, беше зеленият документ. Всички места, изключително тези на закрито – заведения за хранене, кина, питейни заведения – изискват зелен документ за вход. Можеш да го получиш при две условия – или да си имунизиран или да си тестван от антигенен тест, който важи 24 часа ”.
 Ваксинацията е понижила 5,5 пъти смъртността от Коронавирус измежду израелците Ваксинацията е понижила 5,5 пъти смъртността от Коронавирус измежду израелците
Масовата имунизация на жителите на Израел е довела до понижаване на броя на смъртните случаи от ковид сред март и юли тази годин...

По отношение на успеваемостта на имунизациите той уточни: „ Нито една ваксина няма да ви отбрани на 100%. Защитата, съгласно нашите изследвания, е към 90%. Остават тези 10% да се заразиш даже и да си имунизиран. Но човек постоянно би трябвало да претегля опасности и да реши за себе си кой риск желае да поемете – за вас и за вашите близки. Повечето хора в Израел избраха имунизацията – става дума за към 5,6 милиона с две дози и 4 милиона с трета. Това ни извади от четвъртата вълна ”.  

По думите му децата също са били наранени от ковид при последната вълна. „ При множеството деца болестта протича асимптоматично. Но към този момент знаем, че децата, които са преболедували COVID-19, могат да страдат от признаци като уязвимост, главоболие и зной доста месеци откакто са се възстановили от заболяването. Друго нещо, което наблюдавахме тук, се назовава „ Педиатричен мултисистемен инфекциозен синдром “. Това е казусът, когато 3-4 седмици откакто едно дете е изкарало COVID-19 без признаци, постъпва в болничното заведение с температура и проблем с имунната система. Това заболяване се отключва след заразяване с COVID-19, а не след имунизацията. По-тежките случаи се интубират и за жалост, тук имахме случай с момче на 16 години, което не беше имунизирано и умря от такова мозъчно увреждане. Така че – при децата- главно заболяването протича леко и без признаци, само че от време на време ситуацията може да стане в действителност съществено и затова ние препоръчвахме на нашите фамилии да имунизират децата си ”.

Имунизацията в Израел не е наложителна. „ Хората могат да избират дали да се имунизират. Но в случай че желаят да вървят по места, където се изисква зеления паспорт, те ще би трябвало да се тестват всеки ден. Същото е и за децата. Родителите взема решение. Сега към 50% от новите случаи са на деца под 12 годишна възраст. Ако детето не е имунизирано, то би трябвало да се карантинира за 7 дни. Така че една от аргументите да се имунизират децата е да им се спести карантината и да им помогне да се върнат в учебно заведение, където ги чакат техните другари ”.  

В разгара на четвъртата вълна Израел не е затварял учебните заведения. ”Решихме, че би трябвало да се научим да живеем с вируса. Избрахме да няма локдаун – освен в учебните заведения, само че и при бизнеса и магазините. Повечето учители са имунизирани. Някои взеха решение да не се имунизират, позволяваме им го. Има и такива, които не могат да се имунизират по медицински аргументи. Някои имат алергия към Pfizer и ние им предложихме AstraZeneca, с цел да завършат своята имунизационна стратегия. В Израел 75% от хората са предпазени. За тези, които са преболедували, след 6 месеца би трябвало да си слагат най-малко една доза. Повечето хора над 60, работещите в учебни заведения, лечебни заведения и обществените институции, съвсем напълно са имунизирани ”, уточни той.
 Европейски Съюз възобнови апела към Израел да приключи построяването на селища в Западния бряг Европейски Съюз възобнови апела към Израел да приключи построяването на селища в Западния бряг
Днес Европейският съюз възобнови апела си към израелското държавно управление да приключи построяването на селища в окупирания Западен бряг, ка...

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР