Никой не знае истинското име на това красиво момиче. Нито

...
Никой не знае истинското име на това красиво момиче. Нито
Коментари Харесай

Как едно неизвестно мъртво момиче от Париж има най-целуваните устни в историята

Никой не знае същинското име на това красиво момиче. Нито какво е предписание в Париж. Тялото ѝ е извадено от тъмните води на река Сена в края на 19-ти век и това е единствено началото на невероятната ѝ история!

Може да звучи необикновено, само че незнайното момиче от Сена се трансформира в дамата с най-целувани устни в историята и остава вечно в историята на медицината, спасявайки хиляди животи по целия свят и то епохи след личната си гибел от удавяне...

Побиват ни тръпки от тази история и сме сигурни, че с вас ще се случи същото, когато я прочетете:

В края на 1880г. парижката полиция открива тяло на незнайно момиче във водите на Сена. Обичайно за тогава, полицията оставя тялото на показ в моргата, с цел да бъде вероятно разпознато от близки или родственици, само че никой по този начин и не разпознал девойката.

Младата жена с красиво лице и енигматична усмивка, била толкоз пленителна, че патолозите от моргата решили да създадат отливка на лицето ѝ. Благодарение на тази отливка и до през днешния ден можем да забележим по какъв начин е изглеждало това момиче и да се възхищаваме на хубостта ѝ. Нарекли я " Непознатата жена от Сена ".

Тя се трансформирала в муза за доста художници и хора на изкуството. Била позната и като " удавената Мона Лиза ".

Хубостта ѝ дружно с мистерията към нейната персона, въодушевили хората на изкуството да пресъздават облика ѝ още веднъж и още веднъж, оформяйки все по-романтична визия за нейната идентичност. Философът Албер Камю вярвал, че това е същинската Мона Лиза поради леката ѝ загадъчна усмивка, други я наричали модерната Офелия поради обстоятелството, че се е удавила в тъмните води на реката.

 сена wikipedia.org

Маската ѝ започнала да се продава всеобщо из Париж като украса за дома, образът ѝ бил употребен за голям брой картини, статуи, бил избродиран върху какво ли не. Тя станала героиня на доста новели, поеми и къси истории. Известни създатели като Пикаси и Набоков били запленени от облика и енигмата към тази мистеризона млада жена.

През 50-те години на предишния век  " Непознатата жена от Сена " дала лицето си за кукла манекен за първа помощ и по този начин дала нов живот и нова посока в образованията по първа помощ.

 plaster cast of l`Inconnue /mid century 00

Това се случило с помощта на Азмунд Лердал, притежател на фабрика за играчки в Норвегия. През 1955г. Лердал избавил синя си от удавяне с дишане уста в уста. Така му хрумнала концепцията за основаването на специфичен манекен, който да се употребява за образованието на хората в първа помощ (тогава това била нова техника в медицината). Той се сетил за една маска в дома на баба си и дядо си и предложил да употребяват нея за направата на манекена. Както се досещате - маската била на  " Непознатата жена от Сена ".

Лердал мислел, че манекенът би трябвало да има естествени и приветливи черти и да бъде жена, с цел да не наподобява ужасно и заплашително за учащите се. Така  " Непознатата жена от Сена " се трансформирала в Rescue Anne или казано на български - Спасителката Ан.

 Resusci Anne and inspiration

През годините тези манекени са употребявани от над 300 милиона души, с цел да се научат по какъв начин да избавят човешки животи.

Вече има доста разнообразни типове медицински манекени, но Rescue Anne остава един от най-известните. Обучила над 300 милиона индивида и избавила безчет човешки животи,  " Непознатата жена от Сена " се оказва най-целуваната дама в историята. Тя продължава да ни се усмихва от картини, статуи и най-важното - продължава да дава на хората по света " целувката на живота ", до момента в който те се образоват върху нея по какъв начин да избавят човешки животи.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР