Никой не вярваше, че присъдата за предполагаемия опит за държавен

...
Никой не вярваше, че присъдата за предполагаемия опит за държавен
Коментари Харесай

Сръбски вестник: Как Черна гора стана арена за интересите на великите сили

Никой не вярваше, че присъдата за хипотетичния опит за " държавен прелом ", произнесена неотдавна в Подгорица, ще провокира подобен мощен интерес от страна на великите сили.
Посолството на Съединени американски щати в Черна гора поздрави с вдъхновение решението на магистратите да разпоредят 68 години затвор за обвинените по делото, а текстът на присъдата даже бе оповестен на формалната интернет страница на Държавния департамент на Съединени американски щати.
Освен американците, удовлетворение демонстрираха и британците, отбелязва сръбският всекидневник " Политика " в публикация, озаглавена " Как Черна гора стана игрално поле за ползите на великите сили ".
След първичния възторг към решението, взето в правосъдната зала на Върховния съд в Подгорица, Съединени американски щати потвърдиха, че вълнението им не е напълно откровено. Списание Foreign Policy първо видя, че поздравленията към Черна гора се изпариха - като че ли по магически метод.
Според медиите този ход от страна на Вашингтон е бил въодушевен от визитата на държавния секретар Майк Помпео в Русия и неговата задача в договарянията с съветския му сътрудник Сергей Лавров и президента Владимир Путин. Явно американците са стигнали до заключението, че подчертаването на съветската роля в опита за " прелом " в Черна гора ще бъде спънка в разговора с Кремъл, който непроменяемо твърди, че целият правосъден развой в Подгорица е бил политически стимулиран фарс и нищо повече.
Аферата към " преврата " бе придружена от някои други, минимум необикновени условия. Така сръбскaтa гражданка Бранка Милич, която бе наказана на 3 години затвор за " тероризъм ", бе отведена в постройката на сръбското посолство в Подгорица при започване на процеса и към момента се намира там.
Върховният съд не разгласи мярка за продължение на задържането ѝ, само че остава остава неразбираемо и никой представител на правосъдната власт не желае да разяснява дали заповедта, издадена от способените органи на Черна гора, е прекъсната. Адвокатът ѝ Югослав Кърпович съобщи пред белградския вестник, че " съдът въобще не разяснява задържането на Бранка, което значи, че не е анулирал ареста и тя към момента е в сръбското посолство в Подгорица ".
Според политическия анализатор и ръководител на Неправителствени организации " Свобода за хората " Бошко Вукичевич няма подозрение, че процесът и присъдата на водачите на сръбските партии са продължение на дискриминирането против сърбите в Черна гора и опитите на властта да ги " опитоми ".
" Дискриминацията на сръбския народ в Черна гора придобива трагични измерения. Това се отразява на първо място в мизерното посланичество на сърбите в обществената администрация; в множеството случаи те не получават работа и са по-бедни от другите, единствено тъй като са поели по пътя на своите предшественици ".
Вукиевич напомня, за дискриминирането на Сръбската православна черква. Съгласно думите му, че управляващите в Подгорица употребяват присъдата по делото за " преврата " като инструмент за по-нататъшно " изнудване и малтретиране хората ", а също и за избиране на удобен миг за други " недостойни " дейности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР