Никой не търси парите, които са взели похитителите на бизнесмена

...
Никой не търси парите, които са взели похитителите на бизнесмена
Коментари Харесай

10 г. по-късно: Никой не търси парите, които са взели похитителите на Киро Киров

Никой не търси парите, които са взели похитителите на предприемача Киро Киров, който похитен и държан в плен 17 дни преди 10 години. Това сподели в предаването „ Тази неделя” по bTV синът на предприемача – Иван Киров. 517 000 евро е платеният откуп за живота на татко му.

От 11 подсъдими бяха наказани 4-ма. „ В момента, в който ги пуснат на независимост, те ще си имат пари”, разяснява синът на Киро Киров.

„ Платихме с животите си, тъй като те се трансформираха. Финансовите вреди изобщо не бяха тези 517 000 евро. Те повлияха на бизнеса, което съответства с рецесията. Щетите са десетки пъти повече от тези пари”, означи Иван Киров. Той е платил и към 120 000 евро налози за парите, които е дал като откуп. „ За всички пари в страната, в случай че не са разход на компанията, би трябвало да се заплати налог. За да дойдат в моя джоб, от който излизат, с цел да ги дам на похитителите, би трябвало да има заплатен данък”, акцентира синът на предприемача.

Снимка: btvnovinite.bg

10 години след отвличането Киро Киров към момента носи белезите от него в съзнанието си. „ Няма да отмине, случва се да сънувам, да си го спомням”, призна той пред bTV.

„ Помня по какъв начин протече отвличането, което беше шокиращо, не можах да осъзная какво става. Нападнаха ме откъм гърба двама, може би трима души, маскирани. Завързаха ми ръцете незабавно, повлякоха ме към колата и ме хвърлиха в багажника. Тогава или малко по-късно споделиха: „ Спокойно, това е похищение за пари – 5 милиона евро”. Тогава за България беше началото на рецесията и аз им отговорих: „ Какви 5 милиона, компанията към този момент не коства 5 мииона при тази криза”, описа Киро Киров, държан в плен 17 дни.
" Баща ти е при нас. Искаме 5 милиона евро " Киро Киров и синът му не си приказват за отвличането в никакъв случай
Бизнесменът няма пояснение за какво точно той е набелязан. „ Вероятно това е концепция на някой от тях или на някой, с който те контактуват”, счита Киров.

Преговорите с похитителите посредством есемеси е водил неговият наследник Иван. „ Най-тежките моменти бяха вечерно време, когато седиш и чакаш телефонът да изпищи, с цел да получиш есемес”, спомня си той. Преговорите не престават 15 дни.

„ Всеки ден събирах колкото мога повече и повече, давах надали не доклад какъв брой съм събрал. Те непрекъснато споделяха: „ Малко е”. Заплашваха: „ Искаш ли да ти го върнем на части?”, добави Иван Киров.

По думите му Министерство на вътрешните работи значително е било в течение какво се случва с връзката. „ При мен имаше двама души, които помагаха, както и барети и защита, които ме пазеха. Но есемесите съм ги писал сам”, означи Иван Киров.
Киро Киров: Чувствах се като в гроб Напрежението остава за цялостен живот, призна предприемачът
Баща му съобщи, че първоначално похитителите са били доста груби. „ Когато ме вкараха в багажника, аз се пробвах да избия с крайник дребното задно стъкло и с мен се качи човек в багажника, който ме натискаше на земята. Тогава изядох багра, следите от който се виждат по снимките”, описа той.

Той разказва като гроб мястото, в което са го държали похитителите. „ Първите 10 дни не съм хапнал нито една троха от яденето. Казваха ми: „ Яж, ще се разболееш”, това беше някаква угриженост. От друга страна обаче, когато ме оставиха в това помещение, аз бях с белезници на ръцете и някой беше подметнал в колата, че ще ги смъкват по-късно. Когато им припомних: „ Казахте, че ще свалите белезниците”, изядох нова порция пердах за тоа, само че махнаха белезниците от двете ръце. Едната я освободиха, а другата остана завързана за стената”, добави Киро Киров.

А получиха ли пострадалите правдивост?

„ Никога не бих желал да получат същото, което аз съм получил, само че има задоволство, че ще изтърпят неволи поради това, което са извършили”, сподели Киро Киров. „ Нямам предпочитание да им споделям каквото и да било, нито да ги видя”, добави той.

Според сина му правдивост не може да се получи. „ И до живот да ги вкарат в пандиза, аз споделям, че ще им е малко. Идеята е те да не отвличат и да ги е боязън от наказването, а не да получим отмъщение, откакто към този момент ни се е случило. Как ще му върнат 17-те дни, в които е живял в ковчег, в който не може да се изправи, опасявай се за живота си”, съобщи Иван Киров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР