Никой не спира строителството на магистрала Хемус. Важно е обаче

...
Никой не спира строителството на магистрала Хемус. Важно е обаче
Коментари Харесай

Виолета Комитова: Никой не спира строителството на магистрала „Хемус”

„ Никой не стопира строителството на автомагистрала „ Хемус ”. Важно е обаче кой би могъл да го спре “ Това съобщи пред министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова.

По думите й работата по автомагистралата може да бъде спряна от компаниите, които могат да кажат на служащите си, че нямат пари за заплати. „ Това ще бъде неистина, тъй като те имат доста пари, само че е допустимо този развой да се случи по други аргументи. Искам да кажа на служащите, че компаниите имат пари. Г-н Беличев също може да спре строителството. Той е началник на „ Автомагистрали ” ЕАД и на всички подизпълнители.  Аз нямам власт над него. Въпреки че „ Автомагистрали ” ЕАД е благосъстоятелност на Министерство на регионалното развитие, господин Беличев може да се уволни, единствено в случай че той самичък реши ", добави тя.

„ Държавата отделя доста пари за строителството им. Фирмите, които извършват се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че е дават доста пари и компаниите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва по този начин? Механизмът по който се надписва сметката е явен. При така наречен „ инженеринг ”, в случай че за веднъж трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, само че количеството е повишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма публични поръчки ”, разяснява Комитова.

Тя изясни, че автомагистрала „ Хемус “ съставлява едно трасе от към 250 км от Ябланица до Шумен. „ Това е равно на автомагистрала „ Тракия “ от Пловдив до Бургас “. Говорим за две идентични прави. Магистрала „ Хемус “ е разграничена на 9 сектора, като всеки един е сред 25-30 км. За секторите от 1 до 6 сме одобрили 1,95 милиарда лева, а за секторите 7, 8 и 9 сме обезпечили 1,8 милиарда лева ”, сподели Комитова.

Министърът съобщи, че в секторите 1, 2, 3  се прави строителство с позволение за градеж. В секторите от 4 до 9 обаче няма по какъв начин да се спре строителство, защото такова не е стартирано.

По думите й към днешна дата са изплатени 71% от парите, а са приключени 4% от плана,.

„ По първото разпореждане от сектори от 1 до 6, за които са разходени близо 2 милиарда лева се строят единствено 1, 2 и 3, а другите не са стартирани. От тези пари на нашето комерсиално сдружение са изплатени 1,38 милиарда – парите са там. Като строителство сме изпълнили – 9 км са подготвени, а още 68 км са в строителство и не са въведени с Акт 16. Около 16 % от автомагистралата са изпълнени, а с парите сме доста по-напред. Въпрос на месеци е километрите по сектори 1,2 и 3 да бъдат приключени ”, изясни министър Комитова.

„ Аз ненавиждам незавършеното строителство, тъй като то е най-скъпото. Ако " Хемус " остане незавършена, ще ни излезе 5 пъти по-скъпа. Никой няма интерес да стопира строителството на автомагистралата ”, добави тя.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР