Никой не следва да се съмнява в това, че при

...
Никой не следва да се съмнява в това, че при
Коментари Харесай

Ердоган: Ако се наложи, турската армия ще защити кипърските турци, не се съмнявайте

„ Никой не следва да се съмнява в това, че при нужда турската войска без съмнение ще повтори стъпката си отпреди 45 години, когато трябваше да отбрани живота и сигурността на кипърските турци “.

Това е част от посланието на турския президент Реджеп Ердоган във връзка 45 година от военната интервенция на Турция на остров Кипър през 1974 година, представено от Анадолската организация.

„ Турция стартира мирната интервенция в Кипър, с цел да отбрани правата и ползите на кипърските турци, които са равностойни притежатели на острова. Целият свят и в този момент вижда решимостта на Турция по този въпрос. Онези, които смятат, че еднолично владеят естествените благосъстояния на Кипър и района, ще се сблъскат с решителната позиция на Турция и Кипър. Никой не може промени обстоятелството, че кипърските турци са неотделима част от турската нация “, се показва в изказването на Ердоган.

Анкара предприе военната интервенция на острова през 1974 година, откакто 5 дни по-рано кипърските гърци проведоха прелом с желанието да обединят Кипър с Гърция. Оттогава островът е разграничен на две елементи, като северната турска е приета единствено от Турция.

За честванията на годишнината при кипърските турци в Никозия дойде вицепрезидентът на Турция Фуат Октай. Той сподели, че кипърското урегулиране е допустимо единствено на правилото на равноправното партньорство. „ Кипърският въпрос е на политическата воля. Турската страна показва волята си за урегулирането му и за равенството, а гръцката – за нерешаването му и за неравноправие. Очевидно е, че гръцката общественост на острова няма желание да споделя политическата власт с кипърските турци. “, уточни той.

Вицепрезидентът акцентира, че енергийните запаси на Източното Средиземноморие би трябвало да се преглеждат като опция за гарантиране на мира и стабилността в Кипър. „ Анкара ще пази в Източното Средиземноморие правата и ползите на Турция в Северно-кипърската турска република. Турция ще продължи да добива природен газ с предходната си решителност и няма да разреши на никого да пренебрегва ползите на локалните турци “, акцентира заместникът на Ердоган.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР