„Никой не омаловажа казаното от Румен Радев, беше излишна пламенната

...
„Никой не омаловажа казаното от Румен Радев, беше излишна пламенната
Коментари Харесай

След два часа спорове: ВСС реши да прегласува кандидатурата на Иван Гешев

„ Никой не омаловажа казаното от Румен Радев, беше непотребна пламенната му отбрана от преждеговорищите ", ззаяви основният прокурор Сотир Цацаров по време на съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет, на което би трябвало да се гласоподава още веднъж кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. До тук се стигна откакто президентът Румен Радев не подписа указа за назначението му за основен прокурор.

Според Цацаров Пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да реши по какъв начин се процедура оттук-нататък. Дали да се гласоподава наново предложение до президента или да се започва нова процедура за избор.

Повече от час продължава съвещанието на Висш съдебен съвет, управлявано от правосъдния министър Данаил Кирилов. За разлика от предходния път, в този момент претендентът Иван Гешев не участва в залата, само че е в постройката на Висш съдебен съвет.

В началото на съвещанието думата изиска ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той съобщи, че споделя рецензиите на президента за това, че номинацията е единствено една.

„ Ако неглижираме президентската институция, тя може да се трансформира нещо като нотариат за щампосване на предложенията. По този метод се въздейства на престижа на институцията. Никой в тази зала не се употребява с поддръжката на 2 милиона души, по тази причина ние би трябвало да се съгласим с решението на Радев “, аргументира се Панов.

В зала се чу и друго мнение за стартирането на нова процедура за избор на основен прокурор. Атанаска Дишева също разяснява, че не би трябвало да се подценява ролята на президента в правото му да наложи несъгласие. Цветинка Пашкунова също съобщи, че висшите магистрати дължат на обществото нова процедура по желание на основен прокурор.



Полицейското наличие в региона още веднъж е извънредно засилено. На място с изключение на служители на реда има и пожарна и кола за спешна помощ.



Спряно е придвижването на трамваи 20 и 22, а жителите могат да се възползват от краткотрайни автобусни линии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР