Никой не очакваше последните етапи на борбата за лидерство в

...
Никой не очакваше последните етапи на борбата за лидерство в
Коментари Харесай

Борис Джонсън е самоунищожаващ се. Доколко ще повлече и Великобритания със себе си?

Никой не очакваше последните стадии на битката за водачество в Консервативната партия да са спокойна и почтена работа. Към момента Торите са повече театър, в сравнение с партия, повече пътуващ фарс, в сравнение с държавно управление. Но едвам седмица след началото на конфликта и събитията ескалираха с темпото на последния епизод на зле скалъпена драма, която се стреми да наблъска всичко в последния си епизод - сценаристите просто желаят да приключат небрежно всички сюжетни линии, защото им е било обявено, че втори сезон няма да има.

Интервютата на Джонсън през последните 24 часа, които всички чакаха с неспокойствие, се оказаха серия от моменти, които ни накараха да се запитаме по какъв начин въобще го докарахме дотук. В изявление за LBC на 25 юни, той раздразнено отхвърли да дава отговор на каквито и да било въпроси по отношение на скорошната фотография на него и партньорката му, на която се вижда по какъв начин си гугукат умерено след домашния случай предходната седмица, на който се отзова полиция. " Защо да го направя! " (бел.прев. - да дава отговор на въпроса), тросна се той. През остатъка от времето той се впусна в словесни каламбури, а постоянно и отговаряше просто със звуци като ръмжащо животно, хванато натясно.

В друго, даже по-притеснително изявление, видяхме по какъв начин Джонсън приказва за своето хипотетично и съмнително занимание - да майстори и боядисва дребни автобусчета от каси за вино, до момента в който шари с очи от досада. Това, че имаше тип, че лъже не беше притеснителното, тревожното беше, че като че ли се отнасяше и успиваше в измислиците си. Сякаш наблюдаваш радостно роботче, на което му изтичат батериите и то стартира все по-бавно и по-бавно да приказва и мърда. Цялата аура на Джонсън по време на акцията излъчваше отмалялост, като че ли той се е изтощил тъкмо преди огромния изпит. Той е изтощен и нервиран, и не може да устоя. Неговият искра, харизмата му на деятелен и своеволен малчуган толкоз доста се изтърка, че даже на самия него му писна. Особено когато всички очи са вперени в него и той просто не устоя на рецензията, на която е подложен един претендент за министър председател.
 Борис Джонсън даде обещание Брекзит на Хелуин със или без договорка  Полиция в дома на Борис Джонсън поради фамилен скандал
Откакто се помня, поддръжниците на Джонсън ми споделят, че всичко това е просто остроумен спектакъл, че той в действителност е интелектуалец, който обезоръжава критиците си, с цел да ги надхитри скрито. Не останаха доста да настояват това към този момент. Дори Доналд Тръмп е по-добър от него; торбата на Джонсън с трикове за екзалтиране на масите е надалеч по-бедна. Бизнес водачите (помните ли, когато те бяха приятелчета с Торите?) употребяват кодови изречения, предвещаващи рецесия. Пишейки за " Гардиън ", Андрю Сентънс - някогашен чиновник в комитета за парична политика на Английската банка - сподели: " концепцията, че Борис Джонсън ще стане идващият министър председател изпълва мен и мнозина други предприемачи е ужасяваща ".

Джонсън сега е никой без своите Брекзит ултраси от Консервативната партия. И той е наясно, че те ще го занесат на ръце до поста, така че за какво да си дава напън? " Защо да го направя! " би трябвало да е мотото на акцията му. Джереми Хънт (бел.прев. - съперникът на Джонсън за премиерския пост) се боксира със сянката на съперника си, на който въобще не му пука и чийто характер е толкоз обтегнат, че даже не може да издържи простоват спор. И по този начин Хънт, който наподобява малко комплициран, е прекомерно изплашен да не би да отблъсне брекзитърите, само че също по този начин се нуждае от нещо, против което да се бори, от контрапозиция на тази на Джонсън. Така се стига до това, че Хънт само подлага на критика отбягващото поведение на Джонсън с реплики от вида на " не се прави по този начин ", до момента в който разгласява случайни фотоси на себе си, до момента в който яде пица на гарата или прави нещо друго. Винаги хаштагвайки се с #hastobehunt. Вдъхновяваща работа.

Кампанията на Джонсън към този момент е затънала в толкоз доста проблеми, че той се наложи да наеме специалисти по черен ПР, които да го спасят. Фразата, която ще чуваме непрекъснато през идващите седмици, е " една седмица е дълго време в политиката ", до момента в който анализаторите са уверени, че Джонсън някак си ще се провали. Но това няма да се случи, макар че колелата на съмнителния рейс наподобява, че изхвърчаха към този момент. Джонсън и неговата база от Брекзит почитатели играят по проекта на Консервативната партия. Пророчеството ще бъде изпълнено и Джонсън ще стане министър председател. Но денят, в който той стъпи на Номер 10, когато нещата към този момент няма да зависят от членовете на Консервативната партия, когато напрежението върху него ще стане безпределно по-голямо от едно изявление с Ник Ферари за LBC, Джонсън и Торите ще паднат в пропастта. Въпросът тогава ще е какъв брой огромна част от страната ще повлекат със себе си.

Текстът на Несрин Малик е оповестен в " Гардиън ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР