Никой не обича да му се казва какво да прави.

...
Никой не обича да му се казва какво да прави.
Коментари Харесай

Без „трябва“ и „но“!

Никой не обича да му се споделя какво да прави. Не доста хора обаче осъзнават какъв резултат този вид връзка може да има върху нашите другари, сътрудници и родственици. Подобно на вас, те най-вероятно не са почитатели на този метод.

В моята компания също се случва да бъде употребен подобен език, въпреки и не съзнателно. В множеството случаи ние просто не го възприемаме като подобен и не оценяваме въздействието, което той има, върху хората, към които е ориентиран. След като присъствахме на  страхотен уъркшоп на Лиса Бодел(автор на Kill The Company) и екип от futurethink, ние разбрахме, че има метод да подхождаме по-позитивно и отговорно към връзката.

Лиса и екипът на futurethink ни демонстрираха, че ние постоянно споделяме на хората какво „ би трябвало “ да създадат, вместо да ги съветваме какво „ може “ да създадат. Освен това, когато приказваме между тях ние си споделяме, че харесваме концепциите си, „ само че “…

В последна сметка, това, което желая да кажа, е че множеството от нас не обичат да чуват думите „ би трябвало “ и „ само че “. И двете носят със себе си възприятието, че нещо не е както би трябвало. Когато ги използваме в нашата връзка ние постоянно отчуждаваме хората, на които желаеме да помогне, Ако желаете да имате по-позитивен резултат върху вашите сътрудници, има два метода да прекроите препоръките и предложенията си, с цел да не звучат нападателно и надменно.

Опитайте да употребявате „ би могло “ вместо „ би трябвало “

На пръв взор  фразите „ би могло “ и „ би трябвало “ имат една и съща функционалност, само че истината е, че те имат друго влияние. Когато някой употребява „ би трябвало “ той всъщност приказва за обвързване и отговорност, които се чакат от индивида, към който е отправена връзката. Понякога „ би трябвало “ звучи като заповед, даже и това да не е била задачата.

Представете си да вземем за пример, че показвате на ваш сътрудник проекта си за реализирането на някакъв план. Тогава той ви споделя: „ Трябва да промениш цветовете и да предложиш повече разновидности. Трябва да смениш и това “ Най-вероятно сега в който чуете думата „ би трябвало “ вие към този момент ще сте решили, че няма причина да слушате това, което сътрудника ви желае да ви каже.

Фразата „ би могло “, въпреки това, отваря благоприятни условия. Тя е съвет, който не може да бъде комплициран за заповед. Ние постоянно използваме „ бихте ли “ и „ може ли “, когато се стараем да показваме настояванията си по оправдателен и общителен метод.

Представете си гореспоменатата обстановка с вашия сътрудник, само че вместо „ би трябвало “ той употребява „ би могъл “. Звучи по много друг метод, нали?

Казвайте „ да… и “, вместо „ да… само че “

Случвало ли ви се е до момента в който говорите с вашия началник за това по какъв начин сте се показали при осъществяването на последната си задача, да получавате редица комплимент, само че в същото време с това да имате възприятието, че след тях следва едно „ само че “? Може би сте имали сходни преживявани с сътрудник или клиент? Вие всъщност сте се съгласили с казано от тях, след което обаче сте добавили едно „ само че “, с цел да покажете, че нещата може да бъдат изпълнени и по по-добър метод. В последна сметка, каквото и да каже човек, думичката „ само че “ засенчва всичко, което е пристигнало преди нея. Тя реалокира фокуса от позитивните неща и го насочва напълно върху негативите. За това е значимо човек да се научи да „ да… и “, вместо „ да… само че “, когато подлага на критика другите.

Нека вземем още веднъж образеца с сътрудника и плана. Представете си, че той ви споделя „ Свършил си страхотна работа по този проект… само че цветовете са разсейващи “. В този случай вие ще останете с възприятието, че сте се провалили изцяло, въпреки че рецензиите са били по-малко от комплиментите.

От друга страна, в случай че в този случаи употребявате „ да…и “ вие се представяте в доста по-позитивна светлина. Освен това, „ да… и “ концентрира вниманието върху положителните аспекти основава у събеседника ви чувството, че той просто би трябвало да промени няколко неща, с цел да бъде всичко съвършено.

„ Свършил си страхотна работа по този план и в случай че просто смениш цветовете с по-бледи нюанси, с цел да може да се открои главното обръщение, всичко ще е съвършено “. Малката смяна от „ само че “ на „ и “ трансформира изцяло връзката и я прави по-позитивна и градивна.

................

Кен Сътрлинг , изпълнителен вицепрезидент на BigSpeak, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР