Никой не може да оспори световната доминация на Amazon. В

...
Никой не може да оспори световната доминация на Amazon. В
Коментари Харесай

Защо Amazon не успя на китайския пазар

Никой не може да оспори международната доминация на Amazon. В Китай обаче делът на американския колос на пазара на електронната търговия падна до под един % през предходната година. Затова може би и не е изненада, че компанията удостовери тази седмица, че приключва активност на вътрешния пазар във втората най-голяма стопанска система в света, написа Deutsche Welle.

От средата на юли китайските консуматори към този момент няма да могат да купуват локални артикули през Amazon China. Интернет магазинът ще се концентрира върху четците Kindle, интернет наличие и интернационалните артикули от международната платформа.

Така Amazon призна загубата си в Китай, където в миналото държеше 16 % дял. Решението е значимо, защото подкопава опцията за предстоящ растещ на най-скъпата обществено търгувана компания в света. Защото макар забавянето на китайската стопанска система, електронната търговия там продължава да пораства. През 2018 година интернет търговията на дребно набъбна с 31 % на годишна база до €670 милиарда, по данни на Analysys China.

Въпреки че навлезе в Китай още през 2004 година, Amazon не съумя да се пребори с водещата за страната е-платформа Tmall.com, благосъстоятелност на Alibaba Group и други преобладаващ състезател - JD.com.

Съперниците порастват бързо

С над 500 милиона дейни консуматори на месечна база, Tmall.com усилва общите си продажби с съвсем една трета през четвъртото тримесечие, по отношение на същия интервал на 2017 година И в този момент има дял от 61,7 % на пазара. JD е на втора позиция с дял от 24,2 %. Amazon бе шеста с едвам 0,6 %.

" Няма различен район в света с толкоз преобладаваща компания и регулаторна среда ", споделя анализаторът Саймън Шигел от Instinet. И показва, че Amazon може би от дълго време се е отказала от Китай, с цел да се концентрира върху Япония и Индия, където бизнесът процъфтява.

В Поднебесната империя американският софтуерен колос бе обект на чести рецензии, че не съумява да се приспособява към усетите на китайските консуматори, до момента в който в това време локалните съперници се възползват от надалеч по-доброто си схващане на пазара.

" Amazon не съумя да локализира продукта си задоволително, защото потребителският интерфейс в Китай трябваше да съответствува с този на останалите платформи по света ", счита Кер Женг, маркетинг експерт в Azoya. " Ако погледнем страниците на Alibaba и JD, те са надалеч по-различни - по цветни и с доста реклами ", показва той. Докато тази на Amazon наподобява на американската, където потребителите избират по-изчистен дизайн.

Между фирмите има и друга разлика. Amazon похарчи милиарди, с цел да отвори 15 логистични центъра в Китай и построи лична инфраструктура за доставки. В същото време съперниците ѝ се насочиха към дребни търговци и им оказа помощ да реализират огромни размери. Alibaba съумя да се възползва и от личната си система за разплащания Alipay, до момента в който Amazon към момента не е съумяла да пусне своята в Китай.

Въпреки че Amazon заяви, че трансграничната ѝ услуга - която дава интернационалните артикули на китайските консуматори - остава мощна, локалните компании се борят за по-голям дял и в този сегмент. Увеличаването на междинната класа в страната основава мощно търсене за задгранични качествени артикули. " Не изключвам опцията и този бизнес да последва ориста на локалния ", счита Чои Чун от iResearch.

Провалът на Amazon в Китай следва този на eBay, която напусна през 2006 година, както и на Walmart, който се сля с JD.com преди три години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР